Moje kuchcikowo

Blog kulinarny. Dania na każdą okazję

Wpis

sobota, 12 listopada 2011

Zupa fasolowa na boczku

 Składniki:

  • 2 szklanki fasoli Jaś,
  • 300 gram surowego boczku bez kości,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera
  • 1 cebula,
  • 3-5 ziarenek ziele angielskie,
  • liść laurowy
  • łyżeczka przyprawy uniwewrsalnej
  • 3-5 sztuk ziemniaków,
  • do smaku sól i  świeżo zmielony pieprz

 zupa

 

  • Fasolę namaczamy na noc.Następnego dnia płuczemy dwa razy w zimnej wodzie. Przesypujemy do garnka i zalewamywodą. Zagotowujemy i zbieramy powstałą piankę.  Boczek  kroimy w kawałki i obsmażamy na patelni aż część tłuszczu się nieco wytopi. Przekładamy do zupy.Wsypujemy oczyszone i pokrojone drobno warzywa.Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy,łyżeczkę przyprawyuniwersalnej.Gdy fasola będzie już prawie miękka,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną białą część pora.

  • Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przepis ten dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/  .

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
sobota, 12 listopada 2011 20:06

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość agidorka napisał(a) z 89-69-133-203.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/19 19:55:53:

    Tak naprawdę są dwie szkoły przygotowania fasoli: jeden mówi,że namoczoną fasolę drugiego dnia płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie, aby pozbyć się toksyn; drugi mówi,że fasolę zawsze gotujemy w wodzie, w której się moczyła, bo wylewamy białko, którego fasola jest skarbnicą; każdy optuje przy swojej szkole gotowania i pogodzenia chyba nie będzie (zresztą zauważyłam,że Ty również w przepisach o fasoli podajesz różne sposoby); jedni mówią,że należy zalewać zimną wodą, inni radzą wrzątek i każdy ma swoje racje; ja aby pogodzić obie wersje: najpierw fasolę płuczę, później moczę przez noc (zalewam wrzątkiem) i gotuję w tej samej wodzie; ale są też inne kruczki, o których trzeba pamiętać,żeby fasola się udała:
    1.Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich roślin strączkowych (fasola, cały groch, soja, bób) z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.
    2.Soli się pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziarna będą twarde, niedogotowane.
    3.Warto do strączkowych dodać majeranek i cząber - lepiej się trawią.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa