Moje kuchcikowo

Blog kulinarny. Dania na każdą okazję

Wpis

czwartek, 12 stycznia 2012

Nalewka z ciemnych winogron

 

Delikatna nalewka o ślicznym i mocnym kolorze.

Aromat owoców pobudza zmysły i przenosi nas myślami do ciepłego lata, którego tak mało było w zeszłym roku, przez co owoce winogron długo dojrzewały.

Nie wspomniałam, że owoce do tej nalewki pochodzą z naszej uprawy, były wprawdzie dość kwaskowate, ale zredukowałam to większą ilością cukru :)

Jeżeli wasze winogrona są słodkie to zalecam aby użyć mniej cukru.

 

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 1,5 kg drobnego cukru
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu
  • 4 goździki

 

 

 nalewka

 

 

 Owoce delikatnie acz dokładnie myjemy. Odrywamy od gałązek i przekładamy do wysokiego naczynia. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa dni. Co jakiś czas lekko zamieszać aby cukier się rozpuszczał i owoce rozgniatały i puszczały sok.

Po dwóch dniach zalewamy owoce wódką i wrzucamy gożdziki. Odstawiamy na tydzień. Po tym czasie należy zamieszać w naczyniu i wlać spirytus. Odstawiamy na dwa tygodnie.

Teraz należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisnąć lekko sok z owoców (nie przecierać) i przefiltrować całą nalewkę przez złożoną gazę .

Przelewamy do butelek. Odstawiamy już tylko na trzy miesiące i możemy spokojnie delektować się trunkiem. 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
czwartek, 12 stycznia 2012 19:27

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 19:40:47:

    Takiej to chyba jeszcze nie robiłam. Musi być pyszna:)

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/13 15:32:34:

    ooo, naleweczka :) Chętnie wypróbuję :) Moje na razie nabierają mocy prawnej :)

  • Gość Blanka napisał(a) z 77-252-243-136.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/09/19 09:19:47:

    dzis wlewam wodeczke, i czekamy... dzieki za przepis:)

  • Gość Majki napisał(a) z 095160210193.bialapodlaska.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/09/23 17:41:47:

    a ja dzis wlewem spiryt

  • Gość majksrajk napisał(a) z blk217.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/26 01:30:50:

    ja dzis daje cukier ;]

  • Gość martinnnnn napisał(a) z 213.77.117.1* komentarz datowany na 2012/09/29 14:07:31:

    ja dzi zerwałem owoce i nastawiam (Po proporcjach może być niezły "kiler"

  • Gość Majki napisał(a) z 095160210193.bialapodlaska.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/10/09 14:00:16:

    wychodzi bardzo slodkie wiec mozna dac troche mniej cukru ale i tak dobre

  • Gość mundi napisał(a) z ip-31-0-30-249.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2013/09/08 11:42:48:

    Zrobiłem tą nalewkę w zeszłym roku. Po prostu R E W E L A C J A !!!!
    W tym roku cała rodzina kupuje winogrona i będzie "masowa" produkcja :-)
    Świetny i łatwy/banalny przepis

  • Gość przemosts napisał(a) z 178.182.106.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/09/09 10:50:40:

    Witam zaczynam robic naleweczke z okazji tego ze mam sporo owocow i duzy apetyt podwoilem proporcje :-) zobaczymy co z tego bedzie

  • Gość Patrycja napisał(a) z host-36-34.wyszkow.fuz.pl komentarz datowany na 2013/09/25 16:28:59:

    Ile wychodzi z tego nalewki? Mam baniak 5l i nie wiem czy podwoić składniki czy zostawić tak jak jest.

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/25 20:51:48:

    Spokojnie powinno się zmieścić :) Też robię w tym roku .

  • Gość Magda napisał(a) z bzr53.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/26 23:38:45:

    Już drugi raz robie nalewke wg Twojego przepisu. Za pierwszym razem wyszła wyśmienita. Nie wrzucam jedynie goździków bo nie lubie ich zapachu. Pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z staticline-31-182-79-147.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/10/02 18:55:35:

    jest też inny sposób zawsze sie sprawdza mój przepis 4 kilo sliwek wegierek (badz innych) 1,5 kg cukru i po tygodniu zalewam 1,5 l spirytusu po kolejnym tygodniu odcedzam owoce znakomite do deserów lodowych przelewam do butelek i najlepiej po pol roku idealna do picia, idealnie nadaje sie w zimę

  • Gość aga napisał(a) z host-81-190-181-137.gorzow.mm.pl komentarz datowany na 2013/10/14 20:59:11:

    Niedawno skończyła się robić i muszę przyznać że jest pyszna
    U mnie jest trochę mniej alkoholu bo nie lubię zbyt mocnych trunków (w tej wersji przypomina likier a nie nalewkę co bardzo mi odpowiada)

  • Gość napisał(a) z apn-46-169-35-82.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/10/21 21:14:50:

    dziś startuje z tym przepisem. śliwowica i aroniówka nabierają już wieku dorosłego ... poczekamy..... ( jak kiedy przy sobocie nie braknie trunku pospolitego:)

  • Gość napisał(a) z 89-66-228-127.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/10 13:01:27:

    Zrobiliśmy nalewkę według przepisu. Jednak na nasz gust jest ona zbyt słodka. Czy jest jakiś sposób żeby była mniej słodka??

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/10 13:32:28:

    Możesz złagodzić ją przez dodanie odrobiny kwasku cytrynowego. Jest też inny sposób, po prostu dolej czystej wódki. Jednak wtedy wytrąci się osad, nalewka nie będzie już tak klarowna i trzeba będzie odczekać i ją filtrować.
    Przyznam, że jeszcze nie kombinowałam w ten sposób. Spróbuj na małej ilości nalewki, najpierw z kwaskiem cytrynowym.

  • Gość ewelinda65 napisał(a) z public2114.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/11 19:16:51:

    Patrycja pytała (2013/09/25) "Ile wychodzi z tego nalewki? Mam baniak 5l i nie wiem czy podwoić składniki czy zostawić tak jak jest".
    Muszę z doświadczenia własnego niedawnego stwierdzić, że zrobiłam w 5 l baniaku z półtora porcji (tzn. z 3 kg winogron), i zdecydowanie nie zmieściłam się w tych 5 litrach. W 5l baniaku trzymałam do czasu zalania wódką, ale w momencie zalania spirytusem musiałam przelać do większego gąsiora, bo tam nic już mi się nie mieściło.
    Teraz czekam, aż dojrzeje, ale zapach i kolor jest piękny, na pewno smak też będzie przepyszny :-)

  • Gość napisał(a) z 212.183.140.6* komentarz datowany na 2013/12/04 05:23:53:

    Mam pytanie:Gdy wlozymy juz owoce do wysokiego naczynia to te naczynie musi miec przykrywke lub byc szczelnie zakrecone? Bede robic nalewke pierwszy raz wiec niewiem

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/04 07:37:11:

    Gdy zasypiemy owoce cukrem to naczynie najlepiej wtedy przykryj pokrywką, dużym talerzem lub gazą.

  • Gość napisał(a) z 212.183.140.6* komentarz datowany na 2013/12/04 18:04:42:

    Hejka to znowu ja od " wysokiego naczynia" :) czy moglabys mi wypisac caly sprzet do produkcji twojej nalewki? Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie pa buzka ;)

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/05 12:32:27:

    Sprzęt, pytasz? Nie ma takiego, używasz naczyń które masz w domu. Duży słój, garnek lub nawet gąsior w czym dasz radę pomieścić tego użyj.

  • Gość napisał(a) z cpc16-cove12-2-0-cust83.3-1.cable.virginm.net komentarz datowany na 2013/12/05 16:08:20:

    ok. dzieki za odpis a szczerze to niemoge doczekac sie juz smaku tego napoju bogow ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa