Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

czwartek, 12 stycznia 2012

Nalewka z ciemnych winogron

 

Delikatna nalewka o ślicznym i mocnym kolorze.

Aromat owoców pobudza zmysły i przenosi nas myślami do ciepłego lata, którego tak mało było w zeszłym roku, przez co owoce winogron długo dojrzewały.

Nie wspomniałam, że owoce do tej nalewki pochodzą z naszej uprawy, były wprawdzie dość kwaskowate, ale zredukowałam to większą ilością cukru :)

Jeżeli wasze winogrona są słodkie to zalecam aby użyć mniej cukru.

 

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 1,5 kg drobnego cukru
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu
  • 4 goździki

 

 

 nalewka

 

 

 Owoce delikatnie acz dokładnie myjemy. Odrywamy od gałązek i przekładamy do wysokiego naczynia. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa dni. Co jakiś czas lekko zamieszać aby cukier się rozpuszczał i owoce rozgniatały i puszczały sok.

Po dwóch dniach zalewamy owoce wódką i wrzucamy goździki. Odstawiamy na tydzień i w tym czasie kilka razy mieszamy. Po tym czasie należy ponownie zamieszać w naczyniu/słoiku i wlać spirytus. Zakręcamy/zamykamy (nie szczelnie) i odstawiamy na dwa tygodnie.

Teraz należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisnąć lekko sok z owoców (nie przecierać) i przefiltrować całą nalewkę przez złożoną gazę .

Przelewamy do butelek. Odstawiamy już tylko na trzy miesiące i możemy spokojnie delektować się trunkiem. 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
czwartek, 12 stycznia 2012 19:27

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 19:40:47:

    Takiej to chyba jeszcze nie robiłam. Musi być pyszna:)

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/13 15:32:34:

    ooo, naleweczka :) Chętnie wypróbuję :) Moje na razie nabierają mocy prawnej :)

  • Gość Blanka napisał(a) z 77-252-243-136.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/09/19 09:19:47:

    dzis wlewam wodeczke, i czekamy... dzieki za przepis:)

  • Gość Majki napisał(a) z 095160210193.bialapodlaska.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/09/23 17:41:47:

    a ja dzis wlewem spiryt

  • Gość majksrajk napisał(a) z blk217.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/26 01:30:50:

    ja dzis daje cukier ;]

  • Gość martinnnnn napisał(a) z 213.77.117.1* komentarz datowany na 2012/09/29 14:07:31:

    ja dzi zerwałem owoce i nastawiam (Po proporcjach może być niezły "kiler"

  • Gość Majki napisał(a) z 095160210193.bialapodlaska.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/10/09 14:00:16:

    wychodzi bardzo slodkie wiec mozna dac troche mniej cukru ale i tak dobre

  • Gość mundi napisał(a) z ip-31-0-30-249.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2013/09/08 11:42:48:

    Zrobiłem tą nalewkę w zeszłym roku. Po prostu R E W E L A C J A !!!!
    W tym roku cała rodzina kupuje winogrona i będzie "masowa" produkcja :-)
    Świetny i łatwy/banalny przepis

  • Gość przemosts napisał(a) z 178.182.106.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/09/09 10:50:40:

    Witam zaczynam robic naleweczke z okazji tego ze mam sporo owocow i duzy apetyt podwoilem proporcje :-) zobaczymy co z tego bedzie

  • Gość Patrycja napisał(a) z host-36-34.wyszkow.fuz.pl komentarz datowany na 2013/09/25 16:28:59:

    Ile wychodzi z tego nalewki? Mam baniak 5l i nie wiem czy podwoić składniki czy zostawić tak jak jest.

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/25 20:51:48:

    Spokojnie powinno się zmieścić :) Też robię w tym roku .

  • Gość Magda napisał(a) z bzr53.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/26 23:38:45:

    Już drugi raz robie nalewke wg Twojego przepisu. Za pierwszym razem wyszła wyśmienita. Nie wrzucam jedynie goździków bo nie lubie ich zapachu. Pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z staticline-31-182-79-147.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/10/02 18:55:35:

    jest też inny sposób zawsze sie sprawdza mój przepis 4 kilo sliwek wegierek (badz innych) 1,5 kg cukru i po tygodniu zalewam 1,5 l spirytusu po kolejnym tygodniu odcedzam owoce znakomite do deserów lodowych przelewam do butelek i najlepiej po pol roku idealna do picia, idealnie nadaje sie w zimę

  • Gość aga napisał(a) z host-81-190-181-137.gorzow.mm.pl komentarz datowany na 2013/10/14 20:59:11:

    Niedawno skończyła się robić i muszę przyznać że jest pyszna
    U mnie jest trochę mniej alkoholu bo nie lubię zbyt mocnych trunków (w tej wersji przypomina likier a nie nalewkę co bardzo mi odpowiada)

  • Gość napisał(a) z apn-46-169-35-82.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/10/21 21:14:50:

    dziś startuje z tym przepisem. śliwowica i aroniówka nabierają już wieku dorosłego ... poczekamy..... ( jak kiedy przy sobocie nie braknie trunku pospolitego:)

  • Gość napisał(a) z 89-66-228-127.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/10 13:01:27:

    Zrobiliśmy nalewkę według przepisu. Jednak na nasz gust jest ona zbyt słodka. Czy jest jakiś sposób żeby była mniej słodka??

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/10 13:32:28:

    Możesz złagodzić ją przez dodanie odrobiny kwasku cytrynowego. Jest też inny sposób, po prostu dolej czystej wódki. Jednak wtedy wytrąci się osad, nalewka nie będzie już tak klarowna i trzeba będzie odczekać i ją filtrować.
    Przyznam, że jeszcze nie kombinowałam w ten sposób. Spróbuj na małej ilości nalewki, najpierw z kwaskiem cytrynowym.

  • Gość ewelinda65 napisał(a) z public2114.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/11 19:16:51:

    Patrycja pytała (2013/09/25) "Ile wychodzi z tego nalewki? Mam baniak 5l i nie wiem czy podwoić składniki czy zostawić tak jak jest".
    Muszę z doświadczenia własnego niedawnego stwierdzić, że zrobiłam w 5 l baniaku z półtora porcji (tzn. z 3 kg winogron), i zdecydowanie nie zmieściłam się w tych 5 litrach. W 5l baniaku trzymałam do czasu zalania wódką, ale w momencie zalania spirytusem musiałam przelać do większego gąsiora, bo tam nic już mi się nie mieściło.
    Teraz czekam, aż dojrzeje, ale zapach i kolor jest piękny, na pewno smak też będzie przepyszny :-)

  • Gość napisał(a) z 212.183.140.6* komentarz datowany na 2013/12/04 05:23:53:

    Mam pytanie:Gdy wlozymy juz owoce do wysokiego naczynia to te naczynie musi miec przykrywke lub byc szczelnie zakrecone? Bede robic nalewke pierwszy raz wiec niewiem

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/04 07:37:11:

    Gdy zasypiemy owoce cukrem to naczynie najlepiej wtedy przykryj pokrywką, dużym talerzem lub gazą.

  • Gość napisał(a) z 212.183.140.6* komentarz datowany na 2013/12/04 18:04:42:

    Hejka to znowu ja od " wysokiego naczynia" :) czy moglabys mi wypisac caly sprzet do produkcji twojej nalewki? Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie pa buzka ;)

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/05 12:32:27:

    Sprzęt, pytasz? Nie ma takiego, używasz naczyń które masz w domu. Duży słój, garnek lub nawet gąsior w czym dasz radę pomieścić tego użyj.

  • Gość napisał(a) z cpc16-cove12-2-0-cust83.3-1.cable.virginm.net komentarz datowany na 2013/12/05 16:08:20:

    ok. dzieki za odpis a szczerze to niemoge doczekac sie juz smaku tego napoju bogow ;)

  • Gość jmdtkk20114 napisał(a) z public98970.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2014/09/10 18:22:03:

    robiłam tą nalewkę rok temu wspaniały kolor i smak ale to chyba dzięki domowym winogronom które są lekko cierpkie już nie mogę się doczekać dojrzałych owoców aby nastawić kilka słojów .

  • Gość mirek napisał(a) z n09-01-08.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/09/11 22:57:58:

    mam pytanko czy trzeba dodawać goździki czy nie jest to potrzebne ja pierwszy raz w zyciu robie prosze od odpowiedz na gg 10702162

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/13 21:14:39:

    Niestety ale nie posiadam konta na gg. Goździki to nie jest konieczność a jedynie moja sugestia...

  • Gość mirek napisał(a) z 91.231.12.11* komentarz datowany na 2014/09/14 19:13:18:

    Bardzo dziękuję za pomoc

  • Gość kasia napisał(a) z ip-37-248-254-80.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2014/09/16 21:40:41:

    W niedziele dodalam spirytus ale maz nastraszyl mnie ze za 2 tyg to zdazy mi sie to popsuc, sfermentowac. Czy ma racje, czy moge byc spokojna o nalewke.

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/17 20:03:16:

    Moim zdaniem nie powinno. Robiłam już kilka razy.
    Jeżeli masz obawy (rozumiem je) to nastaw nalewkę na kilka dni mniej i obserwuj ją codziennie. Mam nadzieję, że nic złego się z nią nie będzie działo.

  • Gość madżenta napisał(a) z user-109-243-125-23.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/09/20 20:36:56:

    Czy po wlaniu wódki, należy co jakiś czas mieszać zawartością balona?

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/21 20:49:20:

    Tak, możemy mieszać aby wszystkie owoce miały możliwość przesiąknięcia alkoholem.

  • Gość Ami napisał(a) z dynamic-78-8-221-17.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/10/07 19:01:42:

    Dzś wlewam wódke...jak narazie zapach świetny...czekam na efekt...

  • Gość smolik napisał(a) z 77-253-116-244.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/10/09 14:44:56:

    Witam, czy po zasypaniu cukrem baniak ma stać w cieniu czy słonecznym pomieszczeniu?

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/09 21:21:10:

    Swoją stawiam w kąciku, słabo oświetlonym.

  • Gość amator napisał(a) z 77-253-116-244.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/10/11 16:02:24:

    co zrobić jeśli po dwóch dniach cukier do końca się nie rospuścił?? Na dnie jest cenymetrowa warstwa cukru. Zalewać wódką czy jeszcze poczekać?

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/11 21:15:18:

    Zamieszaj, najlepiej kilka razy, tak aby ruszyć cukier i umożliwić mu rozpuszczenie. Gdy już przestanie osiadać się na dnie, zalej wódką.

  • Gość Madżenta napisał(a) z user-5-173-103-227.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/10/12 14:28:13:

    No i zrobiłem wg proporcji (prawie). Kolorek zapach piękny, ale za dużo dałem owoców i wydaje mi się że jest za słaba. Chciałbym wzmocnić - myślę aby wziąść słoiczek (200ml) zeszłorocznego soku z winogron lub bzu zmieszać z cwiartką spirytusu i dodać do nalewki. Poczekać aż się wyklaruje i zlać do butelek. Owoce oczywiście już odcedziłem, czysta nalewka stoi w balonie
    Co o tym myślicie?

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/17 19:37:29:

    Możesz spróbować. Chyba, że spirytus od razu dolejesz do nalewki. Pewnie nie zaszkodzi choć może wytrącić się osad. Trzeba by wtedy poczekać aż się wyklaruje.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa