Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem

Czasem i mięsko wołowe zakręci się w zrazik w mojej kuchni. Wprawdzie jest dość drogie,przynajmniej w sklepach w mojej okolicy :( Ale czasem(raz na pół roku) można sobie pozwolić na odrobinę,takiego niby luksusu :)

Składniki:

8 płatów mięsa wołowego(z rostbefu)

2 kiszone ogórki

sól i pieprz do mięsa

2 szczypty gałki muszkatołowej

4 łyżki zimnego masła

oliwa

tarta bułka do panierowania

1,5 szklanki wody

3 ziarenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

duża cebula

do smaku Kucharek Meksykański

zrazy

 

Mięso cienko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem wymieszanym z gałką muszkatołową. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części.Na każdym płacie mięsa kładziemy po kilka kawałeczków masła i na brzegu, po kawałku ogórka. Ścisło zwijamy w roladkę.

Gotowe smarujemy oliwą i dokładnie obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Przekładamy do garnka,wlewamy 1,5 szklanki wody,tak aby zrazy nie pływały.Wkładamy liść laurowy i ziele. Dusimy pod przykryciem. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na tłuszczu ze smażenia. Przekładamy do garnka. Co jakiś czas lekko mieszamy w garnku aby mięso nie przywarło do dna. Jeśli woda nazbyt wyparuje,wówczas dolewamy.Próbujemy sosu i doprawiamy Kucharkiem i  świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 stycznia 2012 22:07

Trackback

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa