Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

wtorek, 15 maja 2012

Torcik w kleksy z masą herbaciano-jabłkową i kremem budyniowym

Ot takie tam wymyślone ciasto.  Zrobione w formie torciku bez okazji. Nawet na początku tygodnia kawałek ciasta poprawia nastrój a może i ktoś się trafi...

Dodam jeszcze,że robiąc masę herbaciano-jabłkową obawiałam się już, że nie zastygnie. Czekałam i co jakiś czas mieszałam, aż nagle zaczęłą tężeć w oka mgnieniu. Trzeba zatem uzbroić się w cierpliwość przy robieniu jej.

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jaja

12 dag cukru

7 dag mąki pszennej

5 dag mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

zielony barwnik spożywczy

 Masa I :

słoik musu jabłkowego-700 g Dawtona

5 łyżeczek żelatyny ( takiej bez gotowania)

torebka herbaty Irving Daily Classic

3,4 szklanki wody

łyżeczka cukru

Masa II:

3 szklanki mleka

4 czubate łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

 

ciasto

 

Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ciągle ubijamy. Im dłużej będziemy ubijać tym ciasto będzie bardziej puszyste. Gdy już masa z białek stanie się lśniąca, wówczas wlewamy dokładnie  roztrzepane żółtka i lekko mieszamy(ja robię to dużą łyżką). Teraz przesiewamy do masy jajecznej  połączone i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Delikatnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do formy,w której wysmarowany jest sam spód. Wygładzamy powierzchnię i wierzch skraplamy kilkoma kroplami zielonego barwnika. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W temp.180 stopni pieczemy aż wierzch ładnie, lekko zbrązowieje, około 25 minut. Upieczony biszkopt, studzimy w otwartym piekarniku. Przekrajamy ciasto na trzy części. Wierzch kroimy nożem w równe trójkąty.

Zaparzamy w 3/4 szklanki gorącej wody, torebkę herbaty. Słodzimy. Wyjmujemy  torebkę i naparem zalewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy ją do musu jabłkowego i mieszamy. Wstawiamy naczynie z musem do lodówki i gdy zacznie tężeć przekładamy na płat ciasta. To nam troszkę zajmie czasu. W tym czasie robimy krem budyniowy.

2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Szklankę mleka dokładnie miksujemy z jajkami i mąką. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta gładka masa. Chwilę studzimy i ciepły krem wykłądamy na blat biszkoptu (odkładamy 3-4 łyżki do dekoracji), pozostawiając brzegi nie posmarowane. Przykrywamy drugim blatem ciasta,lekko dociskamy.

Masę herbaciano-jabłkową wykładamy na ciasto i przykrywamy kawałkami  pokrojonego, ostatniego blatu. Dekorujemy resztą kremu.

                                   

                                              

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
wtorek, 15 maja 2012 23:04

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa