Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chlebek prawie jak włoski

Mając w kuchennych zasobach opakowanie przyprawy do chleba włoskiego Kamis, postanowiłam wypróbować przepis na ten chleb-ciabattę, zamieszczony z tyłu opakowania. Cały proces przygotowywania ciasta trochę skróciłam i uprościłam. Nie wsypałam też do ciasta przyprawy gdyż chciałam aby pierwszy jego wypiek był w bardziej tradycyjnej postaci, bez żadnych ziół. Trochę też kierowałam się upodobaniem rodziny  zwłaszcza 'j', który nie lubi 'ulepszeń'.

Według opisu na opakowaniu z podanych składników otrzymamy 4 ciabatty. Według mnie wyjdzie nam duży i wysoki bochenek chleba. Upiekłam go w podłużnej wąskiej foremce, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

Składniki:

Na bigę (włoski zaczyn):

  • 330 g mąki
  • 18 g swieżych drożdży
  • 240 ml wody

Ciasto:

  • 670 g mąki pszennej
  • 330 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy

 

chleb

 

 Składniki na bigę wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Gdy powstanie gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.

Następnego dnia drożdże rozcieramy z wodą i wlewamy do zaczynu. Wsypujemy mąkę ( łyżkę mąki odkładamy) i dokładnie mieszamy ciasto. Wlewamy oliwę i wsypujemy sól, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i posypujemy wierzch mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30-40 minutach nacinamy ciasto ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 45-50 minut. Wierzch nam ładnie zbrązowieje ale możemy tez sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem.

 chleb

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 czerwca 2012 20:13

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem cytrynowym

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem. Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny na

  • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu. Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając

  • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

    Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem. Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga duż

Trackback

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa