Moje kuchcikowo

Blog kulinarny. Dania na każdą okazję

Wpis

niedziela, 22 lipca 2012

Kotlety schabowe po cygańsku

 Kotlety po cygańsku to nic innego jak schab w warzywach. Przepis dawno temu wyczytałam w jednej ze starych książek kulinarnych. Dzisiaj zrobiłam go na obiad ale z powodu 'śmierci' akumulatorków w aparecie musiałam posłużyć się starym zdjęciem. Mam nadzieję, że mimo to widać na nim to co najważniejsze-najsmaczniejsze.

 Składniki:

 

SCHAB

 

Mięso lekko rozbijamy, nacieramy przekrojonymi ząbkami czosnku i oprószamy przyprawą. Smarujemy musztardą i odstawiamy na chwilę aby smaki się przegryzły. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka.

W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw, na nie kładziemy plastry mięsa i zasypujemy resztą warzyw. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wody kostką rosołową. Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą(jeśli posiadamy). Pieczemy pod przykryciem około 45-60 minut w temp 200 stopni w zależności od tego jakiej wielkości były kotlety. Sprawdzamy widelcem czy mięso jest już miękkie. Podajemy z ryżem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
niedziela, 22 lipca 2012 13:35

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/22 18:30:21:

    interesujące! odmienione schaboszczaki w pyszny sposób!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa