Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

niedziela, 01 lipca 2012

Tort, ciasto z truskawkami pod roladą

Zapraszam na kawałek albo i dwa truskawkowego ciasta ze słodką śmietanką i galaretkowym akcentem.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka cukru pudru

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki marmolady truskawkowej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny(bez gotowania)

Krem:

  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 2 zagęstniki do śmietany
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek

 

ciasto

 

Ubijamy białka z 4 jaj na sztywna masę. Powoli wsypujemy cukier i ciagle miksujemy aż piana stanie sie lśniąca. Wlewamy roztrzepane jajka i chwilę miksujemy aż się połączą z masą. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na formę z piekarnika,którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Pieczemy około 15 minut.

W tym czasie miksujemy truskawki  z marmoladą, blenderem. Wlewamy do masy rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody żelatynę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki aby stężało.

Wyjmujemy formę z ciastem i wykładamy na ściereczkę. Zrywamy papier i zwijamy biszkopt wraz z ścierką w roladę. Studzimy. Ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy gęstym nadzieniem z truskawek. Zwijamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Roladę kroimy ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Wykładamy nimi miskę/salaterkę. Część plastrów zostawiamy na wyłożenia wierzchu. U mnie wystarczyło zostawić 7.

Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietankę z zagęstnikiem i cukrem. Wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Wrzucamy umyte i odszypułkowane owoce( możemy je pokroić). Mieszamy. Przekładamy masę na obłożoną roladkami salaterkę. Wygładzamy powierzchnię i układamy naniej resztę pokrojonej rolady.Lekko  dociskamy.

Odstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia.  Wykładamy na talerz/paterę salaterką do góry. Po pewnym czasie, tak około 20 minutach ciasto samo wysunie się.

ciasto

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
niedziela, 01 lipca 2012 17:37

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem cytrynowym

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem. Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny na

  • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu. Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając

  • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

    Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem. Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga duż

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/02 14:30:12:

    wygląda przepysznie!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa