Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

czwartek, 06 września 2012

Czosnkowy chleb drożdżowy z prażonym słonecznikiem

Kilka chlebków już upiekłam w mojej dość krótkiej kulinarnej potyczce. Ten który chcę dzisiaj zaproponować jest wyjątkowo wyrazisty w smaku i idealny do grillowanych specjałów lub zwyczajnie posmarowany dobrym masłem/margaryną. Jego czosnkowy aromat wypełni całą kuchnię podczas pieczenia.

Składniki:

zaczyn:

  • 300 g mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży

ciasto:

  • 650 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • łyżka soli
  • 6 łyżek oliwy

 

  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki uprażonych pestek słonecznika

 

chleb

 

Do głebokiej miski wsypujemy mąkę i wkruszamy drożdże. Gdy powstanie gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.

Wylewamy na patelnię oliwę którą mamy przeznaczyć do ciasta. Podgrzewamy i wsypujemy drobno posiekany czosnek. Smażymy aż zacznie brązowieć i wówczas zdejmujemy patelnię z ognia. Pozwalamy aby patelnia wystygła. Przelewamy oliwę przez sito a czosnek wyrzucamy, gdyż nie będzie już nam potrzebny.

Następnego dnia drożdże rozcieramy z niewielką ilością wody i wlewamy do zaczynu. Wsypujemy mąkę, sól i powoli dolewamy resztę wody. Dokładnie mieszamy ciasto, np. łyżką czy mikserem. Polewamy sobie ręce oliwą i zaczynamy wyrabianie ciasta.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Lekko rozwałkowujemy i posypujemy po całej powierzchni uprażonymi pestkami słonecznika. Zwijamy jak roladę i przekładamy do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch chlebka mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Po około 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut. Wierzch nam ładnie zbrązowieje ale możemy też sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem.

 

 chleb

 

 chleb

 

 

 upiecz smakowity chleb

Chleb został upieczony w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!" której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

Akcja organizowana jest przez blog Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
czwartek, 06 września 2012 06:29

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem cytrynowym

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem. Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny na

  • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu. Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając

  • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

    Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem. Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga duż

Trackback

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa