Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

czwartek, 27 września 2012

Najlepsza drożdżówka z kruszonką

To jest najlepsza drożdżówka jaka kiedykolwiek jadła i co najważniejsze sama własnoręcznie zrobiłam. Jest puszysta, lekka i rozpływa się w ustach. Poświęciłam dziś więcej czasu na wyrabianie/zagniatanie ciasta i dzięki temu w cieście powstały nawet dziurki jak w chlebie.

Zapraszam do upieczenia we własnej kuchni,  jest bardzo smaczne :)

 

Składniki:

  • 3 szklanki i 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 150 g margaryny
  • 5 żółtek

Kruszonka:

  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru

 

drożdżówka

 

Drożdże rozkruszamy do miseczki. Wsypujemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować.

Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy utarte z pozostałym cukrem żółtka. Mieszamy i wlewamy wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną margarynę i  zagniatamy ręką tak długo aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski i ręki. Może to potrwać nawet kilkanaście minut.

Wyrobione ciasto obsypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy do podłużnej, wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy aby podrosło.

Zagniatamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Rozcieramy w palcach aż powstaną małe grudki.

Ciasto obsypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180 stopni pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wierzch ciasta powinien lekko zbrązowieć.

 

 drożdżówka

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
czwartek, 27 września 2012 17:42

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuchnia_breni napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/27 21:55:44:

    Wygląda rewelacyjnie ta drożdżówka :)

  • Gość Ewa napisał(a) z wapgw2.wapgw.era.pl komentarz datowany na 2012/11/22 10:37:52:

    bardzo dokładny przepis. Dziś spróbuje. Dzięki!

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/22 10:47:53:

    Mam nadzieję ,że się uda i będzie smakować :)

  • Gość neomagic1972 napisał(a) z host15.plastcom.pl komentarz datowany na 2013/02/02 18:53:35:

    Już drugi raz wypiekam i jest przepyszna ..

  • Gość sylka_rafcio napisał(a) z afsa105.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/02 19:51:49:

    Bardzo mnie to cieszy... :)

  • Gość Aga napisał(a) z apn-46-169-195-215.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/02/10 18:29:45:

    Dziękuję, świetny przepis. Drożdżówka naprawdę pyszna !!!
    Podpowiem przy okazji, że z pozostałych białek można zrobić bezy :)
    wystarczy dodać ok. szkl cukru, dobrze zmiksować, rozłożyć małe 'górki' na wysłanej papierem do pieczenia blaszce i piec ok. 45 min w temp. 150st :D

  • Gość napisał(a) z d97a8979.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2013/03/22 19:10:49:

    Drożdżówka wyśmienita. Ja zrobiłam i dodałam jeszcze owoce. Super przepis, Gorąco Polecam Magda

  • Gość napisał(a) z d97a8979.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2013/03/22 19:11:55:

    Wyśmienita Drożdżówka. Gorąco polecam ;)

  • Gość napisał(a) z 209-195-101-168.cpe.distributel.net komentarz datowany na 2013/03/29 19:12:52:

    co to znaczy pol kostki drozdzy? ile jest to w gramach? thx

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/29 21:21:26:

    Pół kostki, to 50 g :) gdyż zazwyczaj kostka ma 100 g.

  • Gość basia napisał(a) z user-31-175-38-164.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/05/27 13:06:56:

    dobra to malo powiedziane!!! ta drozdzowka jest REWELACYJNA..!! Nie jest sucha,jest poprostu godna polecenia.Wielkie dzieki za ten przepis.W srode znowu ja zrobie.Pozdrawiam Basia z Drawska pom.

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/27 13:10:17:

    Bardzo mnie cieszy, że przepis się udaje i drożdżówka smakuje :)
    Serdecznie pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z 109.76.250.2* komentarz datowany na 2013/10/09 10:47:27:

    ile to jest szkalnak maki bo my tu w Irlandi napewno mamy inne szklanki LOL

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/09 10:50:26:

    tak około 150 g mąki na szklankę :)

  • Gość krzysiek glowacki napisał(a) z public-gprs83065.centertel.pl komentarz datowany na 2013/10/26 17:00:02:

    bardzo dobra drozdzowka dzieki za wspanialy


  • Gość Aga : napisał(a) z 62.61.33.1* komentarz datowany na 2013/10/27 12:19:45:

    Wspaniały przepis, drożdżówka wyszła bardzo delikatna i rozpływa się w ustach :)

  • Gość Tamara - Hverdagensbedrifter.dk napisał(a) z 87-104-139-227-dynamic-customer.profibernet.dk komentarz datowany na 2013/11/15 16:04:56:

    Wyglada przepysznie.
    Ale nie wiem ile to jest pol kostki drozdzy? 50 gram?
    Pozdrawiam.

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/15 16:59:52:

    Tak, 50 g. Pozdrawiam :)

  • Gość GothDoll napisał(a) z sub252-31.elpos.net komentarz datowany na 2013/12/02 13:57:56:

    dzięki za przepis :)

    Zważywszy, że margaryna jest bardzo niezdrowa, proponuję zastąpić ją masłem. Walory smakowe też dużo lepsze :)

    polecam do przetestowania ten doskonały przepis na drożdżówkę:
    coolinarnie.pl/2013/02/4227/drozdzowka-z-rodzynkami-i-kruszonka

  • Gość monia napisał(a) z 91.245.81.21* komentarz datowany na 2013/12/04 19:29:14:

    super polecam przepis smaczne bułeczki drozdzowe

  • Gość napisał(a) z user-188-33-92-74.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/01/03 16:06:56:

    polecam wszystkim, zawsze się udaje, zadowolenie 100 procentowe

  • Gość Ewelina napisał(a) z 109.231.49.196.koba.pl komentarz datowany na 2014/01/13 20:39:16:

    Wspaniała drożdżówka, nie mam talentu kulinarnego a mimo to nawet mi się udaje i jest przepyszna ! :) Polecam

  • Gość napisał(a) z apn-95-40-112-84.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/02/16 15:56:21:

    Super przepis jest przepyszna a nigdy mi żadna nie wychodziła dzieki !!!!:-)

  • Gość napisał(a) z 37.31.127.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/02/21 21:27:49:

    dzisiaj zrobiłam wyszła wspaniała, ja za drożdżówkami nie przepadam bo zazwyczaj to są suche a ta puszysta i wilgotniutka rozpływa się w ustach tak mięciutka zniknęła za szybko wspaniała i łatwa w przygotowaniu polecam naprawdę warto zrobić nie pożałujecie

  • Gość Marta napisał(a) z 151.248.62.11* komentarz datowany na 2014/03/01 20:17:09:

    Właśnie piekę myślę że będzie pyszna... :-)

  • Gość pati napisał(a) z 176-103-162-47.chojnet.pl komentarz datowany na 2014/05/31 09:20:01:

    Mega pyszna...poprostu rozpływa się w ustach

  • Gość Marrr napisał(a) z 159-205-146-148.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/08/26 14:15:33:

    Witam serdecznie,
    wczoraj podjęłam się upieczenia tejże najlepszej drożdżówki, niestety nie podzielam zachwytu pozostałych użytkowników, moim zdaniem drożdżówka jest za tłusta, może i było w założeniu, aby uzyskać większą wilgotność ciasta niż mają tradycyjne, ale osobom które cenią sobie lekkość i smak nie polecam tego wypieku.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa