Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

piątek, 09 listopada 2012

Chruściki bardzo pulchne

Zauważyłam dziś w lodówce duży kubek kwaśnej śmietany i od razu pomyślałam o chrościkach. Szybko się je robi, szybko piecze i równie szybko zjada.

Przepis z którego korzystam dostałam kiedyś od pewnej starszej pani, która piecze bardzo dobre ciasta. W składnikach podaję 500 g mąki jednak czasem trzeba dosypać trochę więcej zarówno przy zagniataniu jak i późniejszym wałkowaniu.

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki i mąka do podsypywania
  • 5  żółtek jaj
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu 10 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy proszek do pieczenia.Żóltka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji. W miarę zagniatania stopniowo podsypujemy mąką, aby ciasto nie było za rzadkie.

Odstawiamy na chwilkę aby ciasto 'odpoczęło'. Odrywamy kawałek, wałkujemy na stolnicy (nie za cienko). Kroimy nożem w paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości. Paski kroimy na kawałki i po środku każdego robimy nacięcie ostrym nożem. Zawijamy faworki.

Smażymy na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
piątek, 09 listopada 2012 19:49

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem cytrynowym

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem. Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny na

  • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu. Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając

  • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

    Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem. Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga duż

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • eve19 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/09 21:29:32:

    Witam!
    Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu: gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-i-moje.html
    Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/02/07 13:24:25:

    i dalej nic o śmietanie, której miałaś cały kubek :(

  • Gość sylka_rafcio napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/07 13:42:56:

    Pisząc " Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto" miałam na myśli wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem cukru pudru, którym posypujemy po usmażeniu.

  • Gość acha8181 napisał(a) z *.dab.02.net komentarz datowany na 2016/02/04 21:34:11:

    Szybko i pysznie

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa