Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

wtorek, 26 marca 2013

Zawijane zrazy schabowe z farszem z duszonej marchewki i cebuli

 

Lubicie zrazy? A z farszem z marchewki jedliście już? Jest lekko słodki i tani a zrazy ze schabu nie potrzebują długiej obróbki termicznej. 

Zrazy, które robiłam wcześniej zazwyczaj panierowałam w jajku i tartej bułce. Tym razem jednak postanowiłam po prostu obtoczyć je w mące. Tak jest prościej ale równie smacznie. 

Do zawijania zrazów nie używam żadnych nici kuchennych czy też wykałaczek. Większą uwagę poświęcam ich dobremu zawinięciu, później też pozwalam aby się trochę schłodziły w lodówce( wówczas lepiej się trzymają).

 

 

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 duże marchewki
  • duża cebula
  • mielony kminek Kamis
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • mąka
  • masło
  • olej do smażenia

Sos:

  • biała i jasna zielona część pora
  • mała marchew
  • kopiasta łyżka masła
  • czubata łyżka mąki
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego/ może być z kostki 
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
  • łyżka kwaśnej śmietany

 

 

 

 

 

Plastry schabu kolejno układamy na foli spożywczej i cieniutko rozbijamy. Wszystkie obsypujemy solą i pieprzem z obu stron.

Przygotowujemy sos.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy por z marchewką. Dusimy 2-4 minut i posypujemy warzywa mąką. Gdy mąka zacznie się rumienić wlewamy wywar i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.  Zdejmujemy z ognia.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy warzywa. Dusimy około 7 minut na średnim ogniu, często mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. 

Na każdy płat rozbitego schabu rozkładamy po 2-3  małe wiórki zimnego masła. Wykładamy po 2 łyżki farszu warzywnego i rozprowadzamy go po całej powierzchni pozostawiając nie posmarowane po 0,5 cm od brzegu. Składamy najpierw dłuższe brzegi do środka a następnie rolujemy starając się zachować regularny kształt. Obtaczamy zrazy w mące, lekko ją wklepujemy.

Wstawiamy do lodówki na 30 minut, mięso schłodzone będzie lepiej się trzymało. Po wyjęciu z lodówki ponownie obtaczamy w mące, ale tak aby się nie obsypywała. Na rozgrzany olej kładziemy kolejno zrazy i obsmażamy na średnim ogniu na złoty kolor.

Zagotowujemy sos i wkładamy do niego zrazy. Dusimy około 15 minut, obracając kilka razy.Do małej miseczki wlewamy śmietanę, dolewamy trochę gorącego sosu, mieszamy i z powrotem wlewamy na patelnię. Wsypujemy suszony tymianek, mieszamy. Nie gotujemy już.

Podajemy pokrojone w grube plastry. 

 

 W związku ze zbliżającymi się świętami chciałabym już dzisiaj złożyć Wam życzenia:

 

 

Zdrowych, radosnych i spokojnych

Świąt Wielkanocnych 

Pomyślności w życiu prywatnym

i wielu sukcesów w odkrywaniu smaków życia .

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
wtorek, 26 marca 2013 22:02

Polecane wpisy

  • Jajka w ostrym sosie

      Propozycja przystawki czy tez dodatku do pieczonych mięs lub dobrej jakości wędlin. Ostry sos, którego intensywność możemy elastycznie dostosować do włas

  • Babka łaciata z cytrynową polewą

    Najprostsza babka na świecie. Niby nic szczególnego ale... jeśli udekorujemy ją polewą i posypiemy orzechami to zyska nowy wymiar i ciekawy smak. Dodatkowo sok

  • Zakwas na żurek wg. Magdy Gessler

    To już ostatnie chwile aby nastawić zakwas na żurek wielkanocny. Aby dojrzeć potrzebuje 3-4 dni, więc jeśli dzisiaj go zrobimy a najpóźniej jutro, to możemy być

Trackback

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa