Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

czwartek, 30 maja 2013

Pleśniak z przepisu siostry Anastazji

 

Postanowiłam wypróbować jak największą liczbę przepisów siostry Anastazji. Tak bardzo zafascynowały mnie przepisy tej autorki.

Na dziś proponuję wszystkim znane ciasto, które mimo iż nie ma ładnej nazwy to smakuje wyśmienicie.

 Według przepisu autorki, nie dodajemy cukru do ciasta a jedynie do piany z białek. Powidła czy tez marmolada( w moim przypadku) tez są słodkie. 

Przepis na dużą, 23x32 cm blaszkę.

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • kostka margaryny
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • szklanka drobnego cukru
  • słoiczek powideł, nie miałam i wykorzystałam marmoladę z jabłek 

 

 

 

 

 Na stolnicę wysypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wlewamy rozmieszane żółtka i zagniatamy ciasto.

Dzielimy na 3 części, jedną większą i 2 mniejsze. Do jednej z mniejszych dosypujemy kakao i zagniatamy aż ciasto ładnie ściemnieje. 

Formę w której będziemy piekli wykładamy papierem do pieczenia. Największą cześć ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Rozsmarowujemy na nim powidła/ marmoladę i przykrywamy rozwałkowanym ciemnym ciastem.

Ubijamy pianę z białek i gdy będzie sztywna stopniowo dosypujemy cukier. Miksujemy aż piana zrobi się lśniąca. Wykładamy pianę na ciemne ciasto.

Na wierzch rozprowadzamy startą na tarce ostatnią część jasnego ciasta. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut. 

 Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
czwartek, 30 maja 2013 07:10

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/30 07:27:02:

    Pleśniaki sa pyszne:)

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z aanl218.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/30 07:34:27:

    Jedno z najlepszych ciast!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/30 08:21:47:

    apetycznie wygląda

  • Gość gruszka napisał(a) z 111-25.echostar.pl komentarz datowany na 2013/05/30 09:01:04:

    Wieki nie jadłam pleśniaka :) A pamiętam, że był pyszny!

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/30 09:45:41:

    pysznie, wieki nie jadłam pleśniaka, a przepisy " anastazyjne" bardzo lubię :)

  • Gość napisał(a) z aho250.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/07 22:55:57:

    a na pianę rzućcie trochę orzechów włoskich przed , ostatnią jasną częścią ciasta. aromat i smak nieziemski :)

  • Gość kasiaA napisał(a) z user-46-112-160-219.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/06/13 16:56:54:

    Ja dolną część ciasta wyklejam i tą z kakaem ścieram na tarce. I używam dżemu z czarnej porzeczki. Mniam mniam właśnie mi się piecze <3

  • Gość janka napisał(a) z 89-73-72-51.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/09/19 10:37:31:

    Na białe ciasto układam śliwki. Do ubitej piany z białek dodaję 2 łyżki kisielu w kolorze czerwonym. Piana robi się różowa więc ciasto jest bardziej kolorowe i bardzo smakowało kiedyś moim dzieciom, a teraz wnuczce.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa