Moje kuchcikowo

Blog kulinarny. Dania na każdą okazję

Wpis

piątek, 14 czerwca 2013

Soczysty kurczak pieczony w woreczku

 

Nie ma to jak dobry, soczysty kawałek mięsa.

Moje chłopaki najbardziej lubią pieczone kawałki kurczaka. Mimo to za skrzydełkami nie przepadają, co te udka maja w sobie, że tak przyciągają płeć męską?

 

 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • sok z całej cytryny
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól
  • łyżeczka suszonego, roztartego tymianku

 

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • jabłko

 

  • olej do smażenia

 

 

 

 

 Każdy kawałek mięsa kroimy na dwie części.

 Z soku z cytryny i przypraw przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią mięso i układamy w salaterce. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Warzywa i jabłko obieramy. Marchew kroimy w plastry, jabłko w ćwiartki a cebule w piórka.

Wyjmujemy mięso z marynaty. Na patelnię wlewamy olej i na małym ogniu obsmażamy mięso, po około 4-5 minut z każdej strony. Nagrzewamy 

 Przekładamy gorące mięso do woreczka i wsypujemy warzywa. Szczelnie zawiązujemy i kilka razy potrząsamy aby składniki równomiernie się rozprowadziły. Układamy woreczek w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni.

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
piątek, 14 czerwca 2013 05:43

Trackback

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa