Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

poniedziałek, 15 lipca 2013

Wiśniowa frużelina -wiśnie w żelu

 

Dżemów nie lubię robić , gdyż jest przy nich dość dużo pracy. Nie zawsze też wyjdą odpowiednio gęste i słodkie. 

Bardzo spodobał mi się pomysł na frużelinę na blogu Domi w kuchni, stąd też czerpałam inspirację i się na nim wzorowałam.

Podaję przepis na 500 g owoców. Jeżeli dysponujemy większą ich ilością, oczywiście odpowiednio zwiększamy proporcje.

Do mojej frużeliny użyłam 250 g cukru gdyż moje wiśnie były kwaskowate. Jeżeli kupicie słodsze, wsypcie wówczas trochę mniej. Z własnego doświadczenia jednak wiem, że słodsze przetwory lepiej zimują w słoikach. A jak jest u Was?

 

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 200 ml zimnej wody i 50 ml
  • 250 g drobnego cukru
  • 4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

 

 Wiśnie płuczemy w zimnej wodzie. Drylujemy lub po prostu usuwamy pestki palcami. 

Do garnka wlewamy 200 ml wody, wsypujemy wiśnie i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż prawie się zagotowuje (nie doprowadzamy do wrzenia). Zmniejszamy ogień i wlewamy dokładnie wymieszaną mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody. Mieszamy aby składniki się połączyły. Gotujemy około 3-5 minut i wlewamy sok z cytryny. 

Gorącą frużeliną napełniamy czyste, wyparzone słoiki i od razu zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, ręcznikiem aby powoli stygły. 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 lipca 2013 06:15

Polecane wpisy

  • Buraczki z papryką na zimę

      Buraczki na zimę to niezastąpiony element nie jednej spiżarni. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo, jedne bardziej słodkie inne kwaśne. Podobnie

  • Suszone pomidory

    Pyszne, słodko-kwaśne pomidory to zwieńczenie lata. Doskonała przekąska sama w sobie, dodatek do spaghetti, jajecznicy czy jako nadzienie do mięs. Warto przygot

  • Szejk wiśniowy

    Gęsty, aromatyczny i mega smaczny koktajl o owocowym smaku . Zimne lody doskonale go uzupełniają a jednocześnie orzeźwiając nas w te upalne dni. Dodatkowo jest

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z *.189.218.66.skyware.pl komentarz datowany na 2013/07/15 08:57:03:

    Nigdy nie jadłam frużeliny, ale po składnikach wygląda, że smakuje jak kisiel - nie mylę się?
    A ja uwielbiam kisiele ze świeżych owoców!

  • sylka_rafcio napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/15 12:28:51:

    Tak, konsystencja i smak, niczym kisiel :)

  • iwonaasb napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/16 00:07:52:

    Ja robiłam dzisiaj truskawkową. Pycha

  • Gość Kaloria napisał(a) z 217.153.72.* komentarz datowany na 2013/07/16 16:13:31:

    Jestem zachwycona i pod ogromnym wrażeniem. Na sam widok ślinka mi cieknie. Założę się, że całość smakuje wyśmienicie. Koniecznie muszę wykorzystać ten pomysł i przygotować coś podobnego swoim dzieciom. Obawiam się tylko, ze w moim wykonaniu coś podobnego nie będzie już tak fantastycznie wyglądało.

  • domaskowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/30 10:35:22:

    Fajnie, że Ci zasmakowała :) zapraszam do skomentowania przepisów, z których skorzystałaś - Twoje uwagi będą pomocne i dla mnie i dla innych czytelników zainteresowanych przepisami.

    Pozdrawiam,
    Domi :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa