Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

niedziela, 06 października 2013

Szarlotka bez jajek

 

Tak smaczna szarlotka to jeszcze mi się nie udała. Ciasto bardzo kruche, wręcz chrupiące. Jabłuszka miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi przyprawy do szarlotki, choć i tak dominuje w niej cynamon :)  Dodam jeszcze że do zrobienia ciasta nie używamy ani jednego jajka. 

  

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 125 g margaryny

 

  • 3 łyżki tartej bułki
  • 5 średnich jabłek
  • przyprawa do szarlotki Kamis
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek

 

 

 

 

 

 Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Robimy z niej kopczyk z małym wgłębieniem w środku. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz wlewamy mleko. Mieszamy składniki łyżką i dodajemy pokrojone w małe kawałki  masło. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.

 Przygotowujemy jabłka.

Obieramy i kroimy na pół. Wyrzynamy gniazda nasienne. Obsypujemy cienką warstwą cukru (jeżeli jabłka są bardzo słodkie, wówczas ich nie dosładzamy) i przyprawy do szarlotki.

Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto.

Dzielimy na dwie, nierówne części. Większą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wykładamy do wysmarowanej masłem foremki. Na spód wysypujemy warstwę tartej bułki. Układamy połówki jabłek a przestrzenie miedzy nimi wypełniamy rodzynkami. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i przykrywamy nim owoce. W kilku miejscach nakłuwamy wierzch ciasta widelcem, aby w trakcie pieczenia para mogła wylecieć.

Wstawiamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180 stopni pieczemy około 30-35 minut.

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
niedziela, 06 października 2013 10:59

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem cytrynowym

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem. Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny na

  • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu. Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając

  • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

    Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem. Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga duż

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa