Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

niedziela, 29 grudnia 2013

Śledź po kaszubsku z rodzynkami

 

Śledzik należy do typowych potraw wigilijnych aczkolwiek doskonale pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy, zwłaszcza jako przekąska. 

Wkrótce sylwester także polecam przygotowanie śledzi z lekko słodkim sosie z rodzynkami

 

 

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe marynowane (matjasy)
  • 2 cebule
  • garść rodzynek
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżka białego octu winnego  
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy Kamis
  • 0,5 szklanki oleju

 

 

 

 

 Na patelnię wlewamy trochę oleju. Podgrzewamy i wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż zacznie się lekko rumienić i wkładamy liść laurowy. Podlewamy odrobiną oleju i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wsypujemy rodzynki. Wlewamy resztę oleju i ocet. Podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy to składniki się połączą.

Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. Studzimy.

Filety obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki. Na półmisek wykładamy połowę sosu. Na niego warstwę śledzi i przykrywamy resztą sosu. Wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach śledź jest gotowy do spożycia.

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
niedziela, 29 grudnia 2013 12:10

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa