Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

niedziela, 05 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe

 

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto.

Jest mega czekoladowe i jego smak wynagrodzi nam wysiłek, który włożymy w jego przygotowanie.

Mimo iż ciasto to składa się z trzech warstw, to nie są one zbytnio widoczne, dopiero w ustach poczujemy różnicę poszczególnych struktur.

Jeżeli nie lubimy ciemnej czekolady, wykorzystajmy inną, mleczną lub deserową. 

 

Przepis dostałam od siostry :) Dziękuję 

 

 

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  •  85 g masła
  •  2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady
  •  3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •  1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  4 jajka
  •  1/3 szklanki brązowego cukru

 

Masa z ciemnej czekolady:

  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Masa z białej czekolady:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30%

 

 

 

 

Miękkie masło, posiekaną czekoladę i kawę , wkładamy do szklanej miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej.Cały czas mieszamy aż uzyskamy gładką,błyszczącą masę. Wyjmujemy miseczkę z wody i studzimy, często mieszając. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozmieszane żółtka, ekstrakt waniliowy i przy pomocy trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Do drugiej miski wlewamy białka i miksujemy na sztywną pianę. W trakcie miksowania stopniowo wsypujemy cukier, najlepiej po łyżce.

 Białka dodajemy do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając, aby piana nie 'osiadła'. Dno tortownicy o średnicy 24 - 25 cm smarujemy masłem a następnie całą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 18 - 20 minut ( ciasto w trakcie pieczenia bardzo wyrośnie, później jednak w trakcie studzenia gwałtownie opadnie)Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i po 10 minutach wyjmujemy ciasto. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Kakao mieszamy z ciepłą wodą. Staramy się aby nie było w nim żadnych grudek. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i mieszamy. Śmietanę  miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier puder. Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietanki i ostrożnie mieszamy. Dodajemy pozostałą część śmietanki w dwóch porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając

Gotową masę wylewamy na wystudzone wcześniej ciasto czekoladowe. Wierzch staramy się wyrównać. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia i zastygnięcia masy. 

W tym samym czasie przystępujemy do przygotowania masy z białej czekolady. Białą czekoladę siekamy/łamiemy na kawałki. Wkładamy do miseczki. Do szklaneczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ja wodą. Gdy napęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą woda i czekamy aż się rozpuści.

 Pół szklanki śmietanki mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy do niej żelatynę i mieszamy, żeby żelatyna równo się rozprowadziła. Od razu wlewamy do posiekanej czekolady i mieszamy aż  się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Miksujemy pozostałą część śmietanki na sztywną pianę. Do masy czekoladowej partiami dodajemy ubitą śmietankę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na zastygniętą masę z ciemnej czekolady. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po czym dekorujemy startą czekoladą lub czekoladowymi kropelkami.

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
niedziela, 05 stycznia 2014 17:52

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


„akcesoria
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa