Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

wtorek, 03 lutego 2015

Karpatka z kremem cytrynowym

 

Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem.

Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości i zdecydowana nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.

Ciasto pierwszy raz robiłam z dodatkiem oleju. Według niektórych źródeł zapobiega on przywieraniu ciasta do blachy. Piekłam wprawdzie na papierze, ale chciałam sprawdzić czy zmieni coś w strukturze ciasta. I co? Ciasta jest może bardziej delikatne-miękkie, co nie oznacza, że gorsze.

 

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jajek

Krem:

  • 4 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • budyń śmietankowy
  • sok z połowy cytryny
  • kostka masła

 

 

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy a gdy się zagotuje wsypujemy wszystką mąkę. Cały czas gotujemy i mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Gdy już ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmujemy z ognia. Studzimy. Do przestudzonego ciasta kolejno dodajemy jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej i miksujemy.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 170 stopni.

Gotujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Szklankę mleka, jajka, mąkę, cukier, budyń miksujemy. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (jak tradycyjny budyń). Studzimy. Masło miksujemy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy. Na koniec miksowania wlewamy sok z połowy cytryny.

Na jeden blat ciasta wykładamy cały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
wtorek, 03 lutego 2015 00:01

Polecane wpisy

  • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu. Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając

  • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

    Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem. Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga duż

  • Ciasto czekoladowe

    Mega czekoladowe ciasto z minimalną ilością czekolady według inspiracji słynnej N.Lawson. Piekła ona go jako dwa placki przełożone kremem, ale z racji lenistwa

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z *.248.246.66.skyware.pl komentarz datowany na 2015/02/03 09:38:29:

    Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/03 22:06:06:

    Strasznie dawno nie jadłam karpatki :) Twoja wygląda perfekcyjnie :)

  • rozowakuchnia napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/04 16:39:34:

    Elu twoja karpatka wygląda pięknie. Jestem ciekawa tego cytrynowego kremu , jak smakuje czuć smak cytrynki ??

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/04 20:02:52:

    Ależ piękne te Karpaty! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa