Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

poniedziałek, 30 marca 2015

Babka drożdżowa

 

Wielka, puszysta i delikatna babka drożdżowa jest jak marzenie.

Będzie smaczną ozdoba nie jednego świątecznego stołu.

Bardzo lubię ją z  zimnym mlekiem lub kakao ale w święta robię wyjątek.

 

Składniki:

  • opakowanie suszonych drożdży
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

 

 

Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z drożdżami. Dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, cukier waniliowy, podgrzane mleko i wlewamy olej.Mikserem ( z końcówkami do ciasta drożdżowego) mieszamy aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką deskę i wyrabiamy aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ręki. Formujemy kulę i wkładamy do miski. Oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, zajmie to około godziny.

Wykładamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około  35-40 minut.  Sprawdzamy drewnianym patyczkiem  czy ciasto jest już gotowe.

Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 marca 2015 20:00

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa