Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpis

czwartek, 24 września 2015

"Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" -premiera i recenzja

 

Czy w Twojej kuchni wieje nudą? Każdy posiłek jest nieciekawy i brakuje Ci pomysłów na codzienne menu.

Co bowiem można codziennie gotować a na dodatek zdrowo ?

Są to poniekąd  duże wymagania ale możliwe do zrealizowania.

Przekonać się o tym możemy już dziś biorąc w ręce najnowszą i jednocześnie pierwszą (oby nie ostatnią) książkę autora znanego serwisu kulinarnego www.facetikuchnia.com.pl czyli Szymona Kubickiego.

 

 

Pierwsze wrażenie i już duży plus.Twarda okładka, niby nic wielkiego ale moim zdaniem dodaje renomy. Uwielbiam takie. Przyjemna w dotyku, kolorowa, z widocznymi pod pewnym kątem, tajemniczymi literkami: F I K, z czym się Wam kojarzą?

Już na wstępie 328 stronicowej książki autor tłumaczy czytelnikom, dlaczego ją napisał. Zachęca tym samym do zapoznania z jego punktem widzenia na fundamenty zdrowia. Podkreśla też znaczenie glutenu w naszej diecie, zasady prawidłowego żywienia oraz jak stopniowo można zrezygnować z glutenu. Bez glutenu można żyć, można ograniczyć jego spożycie lub po prostu czerpać inspiracje z pomysłów na smaczne dania.  Robi to tak bezpośrednio jakbyśmy nie czytali a rozmawiali z nim w cztery oczy. Szczere słowa  chłoną nasze oczy i już nie możemy doczekać się zapoznania z zawartością.

W książce znajdziemy aż 130 autorskich przepisów, o których śmiało mogę powiedzieć, że nie spotkałam się z nimi wcześniej. Nie są to jednak potrawy z 'kosmosu' z którymi niejednokrotnie spotkałam się w podobnych publikacjach traktujących temat diet bezglutenowych. W znacznym stopniu zniechęcało mnie to wcześniej do głębszego zapoznania z tą tematyką. I to był błąd.

Wszystkie zawarte tu receptury skrupulatnie podzielono na 20 kategorii. Nie jest to jednak typowe podzielenie. Autor szereguje je według ulubionych i najczęściej wykorzystywanych we własnej kuchni produktów: szparagi, bób, cukinia, kasze, jaja, sery, dynia, mięso.... Temu ostatniemu poświęcono najmniej miejsca, co czyni ją  wegetariańską. Przepisy na śniadania, obiady, desery, zupy i koktajle. Wszystko jest prosto i jasno opisane dzięki czemu możemy bez problemu odzwierciedlić dany przepis we własnej kuchni. Wszystkie sezonowe warzywa i owoce możemy wykorzystać w 100% na pożywne i pełnowartościowe posiłki bez zbędnych kalorii i zaśmiecania naszego organizmu.

Przepisy a zwłaszcza zdjęcia są bardzo atrakcyjne pod względem wizualnym. Każde zdjęcie to cała paleta żywych, intensywnych barw, które wydawałoby się wołają do czytelnika: zjedz mnie, zjedz mnie!

Jest jednak jedno ale....składniki. Wszystkich z nich nie dostaniemy od ręki w małym sklepiku. Jako mieszkanka dość malutkiej miejscowości musiałabym trochę się' sprężyć' aby zdobyć co niektóre z nich. Pocieszające jednak jest, że autor pomyślał i o tym. Radzi nam abyśmy nie  trzymali się z pozoru wytycznych receptur. Jego przepisy to tylko inspiracja, punkt wyjścia a proponowane zioła i przyprawy jeżeli nam nie odpowiadają lub nie możemy ich kupić to możemy zastąpić innymi. Nie musimy jednak sztywno trzymać się wytycznych danego przepisu. Sam autor zachęca do kombinowania z potrawami. Kreatywne spojrzenie i dopasowanie do własnego podniebienia, ożywi i pobudzi nasze zmysły i organizm do prawidłowej pracy.

 

 

Jeżeli kuszą Was zdjęcia i tych kilka przepisów to zapraszam do zapoznania z resztą książki i z serwisem autora -Szymona Kubickiego.

" Próbuj, kombinuj, eksperymentuj, łącz smaki, ciesz się gotowaniem i dziel się swoją radością z bliskimi."

 

Gotowanie jest przyjemne, zaskakujące a możliwości jakie daje nam kuchnia i własna pomysłowość, niewyobrażalne.

Do dzieła.

 

 

 

naglowek.gif

 

 

 Już dziś  startuje konkurs fotograficzny ze wspaniałymi nagrodami.

Zapraszam na stronę Wydawnictwa Literackiego po więcej szczegółów lub bezpośrednio kliknijcie TU.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
sylka_rafcio
Czas publikacji:
czwartek, 24 września 2015 20:37

Polecane wpisy

  • Jajka w ostrym sosie

      Propozycja przystawki czy tez dodatku do pieczonych mięs lub dobrej jakości wędlin. Ostry sos, którego intensywność możemy elastycznie dostosować do włas

  • Babka drożdżowa

      Wielka, puszysta i delikatna babka drożdżowa jest jak marzenie. Będzie smaczną ozdoba nie jednego świątecznego stołu. Bardzo lubię ją z  zimnym mlek

  • Polędwiczki miodowo-musztardowe

      Z książek kulinarnych możemy zaczerpnąć m\wielu inspiracji n a niecodzienne połączenia.Chociażby miód i musztarda.Brzmi dziwacznie a uwierzcie mi, że sma

Trackback

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa