Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • czwartek, 15 grudnia 2016
    • Ekspres do kawy Tchibo Cafissimo

       

       

       

      Jakiś czas temu szczęśliwym zbiegiem okoliczności po wyrażeniu chęci udziału,zostałam wybrana na stronie Rekomenduj.to  na ambasadora i  tym samym zostałam poproszona o przetestowanie ekspresu ciśnieniowego Tchibo Cafissimo. Jest to jeden z modeli na tzw. kapsułki. Dodatkowa funkcja w postaci spieniacza do mleka niezmiernie mnie ucieszyła. Nie spodziewałam się też, że otrzymam ekspres w tak pięknym i intensywnym kolorze. Jest on teraz ozdobą kuchni i zwraca uwagę już przy pierwszym wejściu.

      Po zapoznaniu z instrukcją obsługi  od razu nasuwa się jedna myśl:bardzo łatwo się z niego korzysta. Podstawowe napełnienie wodą, umieszczenie wybranej kapsułki w specjalnym wysuwanym/wsuwanym pojemniczku i wybór odpowiedniego przycisku ( przyciski wybieramy odpowiednio do koloru kapsułki). Do dyspozycji mamy  szeroka gamę aż 15 różnych kawowych kapsułek: kawę espresso, caffe crema i klasyczną filtrowaną. Po chwili usłyszymy pracę ekspresu, chwilę się nagrzewa i gorąca kawa cienkim strumieniem spływa do filiżanki/kubeczka. Sygnalizacją świetlną i w wielu przypadkach akustyczną jesteśmy też poinformowani o ewentualnej małej ilości wody, gotowej już kawie czy możliwości zaparzenia kolejnej kawy. Wyjmowany pojemnik na wodę umieszczony jest z tyłu ekspresu i jest w stanie pomieścić 1,2 litra wody. W przeliczeniu na filiżanki to dość dużo.

      Tak jak i obsługa tak i utrzymanie w czystości nie sprawia problemu, w tym wyjmowanej miseczki odciekowej. Wszystkie elementy łatwo się myją, a niektóre nawet można i w zmywarce.

      Niestety nie mam dużej możliwości sprawdzenia i porównania z innymi ekspresami ciśnieniowymi a le biorąc pod uwagę mój poprzedni przelewowy, to ten obecny Cafissimo jest dużo, dużo cichszy,tzn. ciszej pracuje. Przy parzeniu porannej kawy nie postawimy na nogi całego domu czy nawet sąsiadów zza ściany.

       

       

       

      Piętnaście wariantów smakowych zabierze nas w podróż po całym świecie. Każda z nich wyróżnia się różnym stopniem intensywności smaku jak i aromatu. Kapsułki bowiem zawierają najlepszą kawę Tchibo Arabica. Dodatkowo Chwila ukojenia i relaksu z filiżanka dobrej kawy to najlepszy pomysł na te zimne dni.

      Mamy teraz promocję na stronie Tchibo. W rewelacyjnej cenie można zakupić wymarzony ekspres z 45 % rabatem.

      Zapraszam do skorzystania a ekspres którego ja używam jest TU na stronie sklepu Tchibo.pl.

       

       

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

      Zdjęcie:

       

       Możemy zamówić zestaw próbny i metodą testowania wybrać smak kawy, który najbardziej pokochamy. Zestaw można zamówić na stronie sklepu Tchibo.

       Oddając głos na stronie konkursu zakochaniwcafissimo.pl na wybrane zdjęcie, udostępniając je, możemy zyskać aż 25% rabatu na kapsułki cafissimo na tchibo.pl.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2016 20:27
  • czwartek, 24 września 2015
    • "Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" -premiera i recenzja

       

      Czy w Twojej kuchni wieje nudą? Każdy posiłek jest nieciekawy i brakuje Ci pomysłów na codzienne menu.

      Co bowiem można codziennie gotować a na dodatek zdrowo ?

      Są to poniekąd  duże wymagania ale możliwe do zrealizowania.

      Przekonać się o tym możemy już dziś biorąc w ręce najnowszą i jednocześnie pierwszą (oby nie ostatnią) książkę autora znanego serwisu kulinarnego www.facetikuchnia.com.pl czyli Szymona Kubickiego.

       

       

      Pierwsze wrażenie i już duży plus.Twarda okładka, niby nic wielkiego ale moim zdaniem dodaje renomy. Uwielbiam takie. Przyjemna w dotyku, kolorowa, z widocznymi pod pewnym kątem, tajemniczymi literkami: F I K, z czym się Wam kojarzą?

      Już na wstępie 328 stronicowej książki autor tłumaczy czytelnikom, dlaczego ją napisał. Zachęca tym samym do zapoznania z jego punktem widzenia na fundamenty zdrowia. Podkreśla też znaczenie glutenu w naszej diecie, zasady prawidłowego żywienia oraz jak stopniowo można zrezygnować z glutenu. Bez glutenu można żyć, można ograniczyć jego spożycie lub po prostu czerpać inspiracje z pomysłów na smaczne dania.  Robi to tak bezpośrednio jakbyśmy nie czytali a rozmawiali z nim w cztery oczy. Szczere słowa  chłoną nasze oczy i już nie możemy doczekać się zapoznania z zawartością.

      W książce znajdziemy aż 130 autorskich przepisów, o których śmiało mogę powiedzieć, że nie spotkałam się z nimi wcześniej. Nie są to jednak potrawy z 'kosmosu' z którymi niejednokrotnie spotkałam się w podobnych publikacjach traktujących temat diet bezglutenowych. W znacznym stopniu zniechęcało mnie to wcześniej do głębszego zapoznania z tą tematyką. I to był błąd.

      Wszystkie zawarte tu receptury skrupulatnie podzielono na 20 kategorii. Nie jest to jednak typowe podzielenie. Autor szereguje je według ulubionych i najczęściej wykorzystywanych we własnej kuchni produktów: szparagi, bób, cukinia, kasze, jaja, sery, dynia, mięso.... Temu ostatniemu poświęcono najmniej miejsca, co czyni ją  wegetariańską. Przepisy na śniadania, obiady, desery, zupy i koktajle. Wszystko jest prosto i jasno opisane dzięki czemu możemy bez problemu odzwierciedlić dany przepis we własnej kuchni. Wszystkie sezonowe warzywa i owoce możemy wykorzystać w 100% na pożywne i pełnowartościowe posiłki bez zbędnych kalorii i zaśmiecania naszego organizmu.

      Przepisy a zwłaszcza zdjęcia są bardzo atrakcyjne pod względem wizualnym. Każde zdjęcie to cała paleta żywych, intensywnych barw, które wydawałoby się wołają do czytelnika: zjedz mnie, zjedz mnie!

      Jest jednak jedno ale....składniki. Wszystkich z nich nie dostaniemy od ręki w małym sklepiku. Jako mieszkanka dość malutkiej miejscowości musiałabym trochę się' sprężyć' aby zdobyć co niektóre z nich. Pocieszające jednak jest, że autor pomyślał i o tym. Radzi nam abyśmy nie  trzymali się z pozoru wytycznych receptur. Jego przepisy to tylko inspiracja, punkt wyjścia a proponowane zioła i przyprawy jeżeli nam nie odpowiadają lub nie możemy ich kupić to możemy zastąpić innymi. Nie musimy jednak sztywno trzymać się wytycznych danego przepisu. Sam autor zachęca do kombinowania z potrawami. Kreatywne spojrzenie i dopasowanie do własnego podniebienia, ożywi i pobudzi nasze zmysły i organizm do prawidłowej pracy.

       

       

      Jeżeli kuszą Was zdjęcia i tych kilka przepisów to zapraszam do zapoznania z resztą książki i z serwisem autora -Szymona Kubickiego.

      " Próbuj, kombinuj, eksperymentuj, łącz smaki, ciesz się gotowaniem i dziel się swoją radością z bliskimi."

       

      Gotowanie jest przyjemne, zaskakujące a możliwości jakie daje nam kuchnia i własna pomysłowość, niewyobrażalne.

      Do dzieła.

       

       

       

      naglowek.gif

       

       

       Już dziś  startuje konkurs fotograficzny ze wspaniałymi nagrodami.

      Zapraszam na stronę Wydawnictwa Literackiego po więcej szczegółów lub bezpośrednio kliknijcie TU.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 września 2015 20:37
  • poniedziałek, 31 sierpnia 2015
    • "Facet i Kuchnia"... bez glutenu- zapowiedź

       

      naglowek.gif

       

      Kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia!
       

      Szymon Kubicki
      Facet i kuchnia.
      Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

      premiera: 24 września

         Okładka
       
       


       

      Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi.
       
      Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.
       

      Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu,
      odkryjcie w sobie pasję gotowania!

      IMG_8609C_mailing.jpg

       

      Szymon Kubicki (ur. 1977) — wrocławianin; z wykształcenia prawnik, z zawodu redaktor muzyczny, z zamiłowania kucharz. Od trzech lat dzieli się swoimi przepisami z internautami, prowadząc serwis www.facetikuchnia.com.pl, w którym od kilkunastu miesięcy publikuje przepisy wyłącznie na potrawy bez glutenu. Facet i Kuchnia to szereg inspiracji na oryginalne, lekkie i zdrowe posiłki oraz kreatywne wykorzystanie w ich przygotowywaniu najróżniejszych sezonowych darów natury.
       

      fotografie potraw i produktów: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka / Facet i Kuchnia
      fotografie: Jarosław Berdak / ilovenature.pl

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Facet i Kuchnia"... bez glutenu- zapowiedź”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 sierpnia 2015 19:38
  • wtorek, 31 marca 2015
    • Jajka w ostrym sosie

       

      Propozycja przystawki czy tez dodatku do pieczonych mięs lub dobrej jakości wędlin.

      Ostry sos, którego intensywność możemy elastycznie dostosować do własnego gustu. Proponuję nie dodawać od razu wszystkiej musztardy. Łatwiej wówczas nad nim zapanujemy.

       

      Składniki:

      • 4 jajka na twardo
      • szklanka majonezu
      • łyżka płynnego miodu
      • łyżeczka musztardy francuskiej Develey

       

       

       

      Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy razem majonez, miód i musztardę.

      Obrane jajka kroimy wzdłuż na pół. Układamy na talerzach żółtkiem do góry. Na wierzch wykładamy po porcji sosu.

      Podajemy.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 marca 2015 21:35
  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • Babka drożdżowa

       

      Wielka, puszysta i delikatna babka drożdżowa jest jak marzenie.

      Będzie smaczną ozdoba nie jednego świątecznego stołu.

      Bardzo lubię ją z  zimnym mlekiem lub kakao ale w święta robię wyjątek.

       

      Składniki:

      • opakowanie suszonych drożdży
      • 600 g mąki pszennej tortowej
      • 6 łyżek oleju
      • 3 jajka
      • 10 łyżek cukru
      • opakowanie cukru waniliowego
      • szklanka mleka
      • szczypta soli

       

       

      Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z drożdżami. Dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, cukier waniliowy, podgrzane mleko i wlewamy olej.Mikserem ( z końcówkami do ciasta drożdżowego) mieszamy aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką deskę i wyrabiamy aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ręki. Formujemy kulę i wkładamy do miski. Oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, zajmie to około godziny.

      Wykładamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około  35-40 minut.  Sprawdzamy drewnianym patyczkiem  czy ciasto jest już gotowe.

      Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 20:00

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa