Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • niedziela, 27 marca 2011
    • Polędwiczka z farszem pieczarkowym

      Niedzielny obiadek.Wypadałoby przygotować coś lepszego.Rosół trochę nam się znudził. Wszyscy za to lubimy pieczarki i nowy produkt Winiary Soser.

      Polędwiczka z farszem z pieczarek w sosie

      Składniki:

      • jedna polędwica wieprzowa
      • 500 gram pieczarek
      • cebulka
      • sól, pieprz, czerwona papryka
      • Soser

      mięso

       

       

      Polędwicę opłukałam i usunęłam wszelkie błony.Natarłam solą,pierzem i czerwona papryką.

      Wzdłuż całej długości zrobiłam nacięcie,taką podłużną kieszeń.W środku jeszcze delikatnie ponacinałam boki,trzeba uważać aby nie przeciąć mięsa do końca,gdyż farsz wypłynie. W środku mięso posypałam lekko przyprawą. Pieczarki i cebulkę obrałam i posiekałam.Odłożyłam  1/4 pieczarek.

      Cebulkę z pieczarkami chwilę podsmażyłam,aż grzyby puściły sok.Posoliłam do smaku i posypałam pieprzem.Powstałym farszem napełniłam kieszeń w polędwicy.Złączyłam boki mięsa i owinęłam całość grubą nicią kuchenną.

      Przełożyłam na rozgrzany olej na patelni i obsmażyłam z każdej strony. W 300 ml wody rozpuściłam trzy łyżki Sosera.Zagotowałam go i wrzuciłam odłożone pieczarki i polędwiczkę.Dusiłam na małym ogniu około 20 minut.

      Podałam pokrojone w grube plastry,polane sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 marca 2011 13:23
  • środa, 23 marca 2011
  • czwartek, 10 marca 2011
    • Siekane kotlety z kurczaka

      Przypomniałam sobie dzisiaj przepis,ktory dawno temu moja mama dostała od cioci.Sama ich nie jadłam,ale rodzina mówiła,że były smaczne.Raz się żyje,dzisiaj zrobię i ja.

      Z tej ilości składników upiekłam dużą ilość kotlecików.Podałam je z ziemniakami i surówką.Moim zdaniem najlepiej smakuja na ciepło ale mąż wieczorem jeszcze i zimne podjadał.

      Składniki:

      1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
      2 łyżki majonezu
      3 dag sera (użyłam mozzarelli)
      2 jajka
      2 łyżki zielonej pietruszki
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
      pół łyżeczki majeranku
      sól i pieprz do smaku

       

      kotleciki

       

       

      Filety z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę. Ser starłam na tarce o małych oczkach. Zieloną natkę pietruszki drobno pokroiłam.
      Do miski przełożyłam filet z kurczaka, ser, zieloną pietruszkę i  pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do lodówki na 4 godziny.
       Farsz nabieramy łyżką i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy kotleciki z dwóch stron na złocisto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Siekane kotlety z kurczaka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 marca 2011 18:49
  • środa, 02 marca 2011

Kalendarz

Marzec 2011

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa