Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • niedziela, 21 listopada 2010
    • Pekińskie gołąbki

      Gołąbki przygotowane w kapuście pekińskiej są znacznie mniej czasochłonne niż w tradycyjnej kapuście białej.Przyznam jednak że troszkę się obawiałam,jak to może smakować ,w koncu zawsze używałam pekinki tylko do surówek.Wzbogaciłam też sos w którym gotowały się o odrobinę sosu sojowego.

      Składniki:
      • 1 kg mięso mielone
      • duża główka kapusty pekińskiej
      • 2 cebule
      • 2 woreczki ryżu
      • sól i pieprz  do smaku,
      • marchew
      • przyprawa typu ziarenka smaku Winiary
      • 3-4 listki laurowe i ziele angielskie
      • 2-4 łyżki koncentaratu pomidorowego
      • 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego

       

      gołąbki

       

      Z kapusty wyżynam głąb i wstawiam do wrzącej lekko osolonej wody.Gotuje i kolejno zdejmuję miekkie liscie. Przygotowuje farsz. Mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę i przyprawy łącze i mieszam. Z ugotowanych liści zżynam nerwy. Nakładam po łyżce farszu.Zwijam i ukladam warstwami w garnku(na dno liście z kapusty,gołąbki,starta marchew,pół łyżeczki przyprawy,gołąbki,marchew,liść laurowy i ziele angielskie,pół łyzeczki przyprawy i liście z kapusty). Zalewam wodą z gotowania kapusty. Duszę na wolnym ogniu.Mniej więcej po upływie około 30 minut dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem sojowym ciemnym. Duszę jeszcze okoł 20 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 listopada 2010 22:17
  • wtorek, 16 listopada 2010
    • Kurczak z grzybkami

      Czasem kiedy już brakuje pomysłu na obiad warto poprostu zajrzeć do szafki,do lodówki i zobaczyć co mamy i co można by z tego upichcić.

      Kurczak w wersji słodko-kwaśnej naprawdę dzisiaj zaskoczył mnie smakiem. Sos sojowy ma tak wiele zastosowań a ja go tak skromnie używam, duży błąd z mojej strony. Należą się mu wyrazy uznania :)

       

      Składniki:

      • 6 pałeczek kurczaka
      • 2 czerwone cebule
      • 1 mała marchewka
      • przyprawy: mielona czerwona papryka,sól,pieprz ziołowy,bazylia
      • 500 gram pieczarek
      • po dwie łyzki sosu sojowego i soku z pomarańczy
      • 3-4 łyżki octu winnego 
      • pół szklanki cukru
      • łyżka maki ziemniaczanej
      • 

       

       

       

      Pałeczki z kurczaka  umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.Natarłam przyprawami i przełozyłam do woreczka do pieczenia.Cebulę obrałam i pokroiłam w ósemki,pieczarki oczyściłam i starłam na tarce o dużych oczkach,marchewkę po obraniu i umyciu drobno posiekałam.Wszystko przesypałam do woreczka z mięsem i szczelnie  zawiązałam.Zrobilam dwa niewielkie nakłucia w folii i piekłam około godziny w 200 stopniach.

      Cukier rozpuściłam na patelni z sosem sojowym i sokiem pomarańczowym.Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z dwiema łyżkami zimnej wody i powoli wlewałam do sosu.Zagotowałam.

      Mieso i całą zawartośc torebki przełożyłam do płaskiego rondla i zalałam powstałym sosem.Chwilę dusiłam pod przykryciem,obracając mięso w sosie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 listopada 2010 17:07
  • wtorek, 09 listopada 2010
    • Pancakes,placuszki kaczora Donalda

      Synek mnie namawiał i namawiał aż w końcu skusiłam się upiec placuszki,takie jak robi Kaczor Donald,ten z bajek tv.Otóż są to takie małe i pulchne owalne placki...Poszperałam w internecie i znalazłam je pod nazwą pancakes.Było kilka przepisów ale wzorujac się na każdym potrochu zrobiłam własną wersję i udały się.Może pierwsze troszkę się przypaliły,gdyż nie miałam pewności jak długo smażyć ale pózniej było juz z górki.

      Składniki

      • 2,5 szklanki maślanki truskawkowej
      • 2,5 szklanki maki pszennej
      • pół szklanki oleju
      • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • pół szklanki cukru pudru

      placki

       

       

      Wszystkie składniki łączymy i miksujemy.Ciasto powinno miec konsystencję gęstej śmietany.Nabierając ciasto łyżką smażymy niewielkie placuszki na średnim ogniu.Na patelni powinna być odrobina tłuszczu,tak aby się nie przypalały i nie wsiąkały go za dużo.

      Po upieczeniu polewamy syropem.

       

       

      Dzis jest wyjatkowy dzień.Otóż mojemu synkowi wypadł pierwszy mleczny ząbek.Jest to wielkie przezycie dla niego.Nawet połozył sie wcześniej spać aby Zębowa Wróżka mogła szybciej przyjść do niego.Tak cudownie byc dzieckiem i wierzyć w Mikołaja i Wróżki... :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes,placuszki kaczora Donalda”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 listopada 2010 21:38
  • sobota, 06 listopada 2010
    • Ruskie pierogi

      Któż by im się oparł? Osobiście nie znam osoby ,która by ich nie lubiła.A dobrze przygotowany farsz i nie za twarde ciasto to sukces murowany.

      Składniki:
      • 3 szklanki mąki
      • 1 szklanka wody
      • szczypta soli
      • 80 dag ugotowanych ziemniaków
      • 35 dag sera białego,twarogu
      • cebulka
      • sól i pieprz do smaku

      Szklankę mąki zaparzamy szklanką gorącej wody.Przestudzamy po czym dosypujemy pozostałą mąkę i sól.Dolewamy tyle ciepłej wody aby powstało jędrne niezbyt sztywne ciasto.
      Podsmażoną cebulkę łączymy z pogniecionymi  ziemniakami i serem.Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem do smaku i wyrabiamy masę łyżką.
      Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy szklanką kółka.Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
      Gotujemy we wrzącej wodzie około minuty od wypłynięcia.
      Podajemy z podsmażoną cebulką.

       

      pierogi

       

      Potrawę tą włączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ruskie pierogi”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 06 listopada 2010 21:38
  • środa, 03 listopada 2010
    • Zupa fasolowa z wkładką

      W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/
      przygotowałam zupę fasolową,taką bardziej jesienno-rozgrzewajaca.Stosownie do pogody.
      Składniki:
      • 300 gram fasola Jaś drobna
      • 1 sztuka por (biała część)
      • 200-300 gram żeberka wieprzowe
      • pół łyżeczki bazylia otarta Prymat
      • do smaku pieprz i sól                                               
      • 1 pętko cienka kiełbaska
      • 4-5 sztuk ziemniaki
      • 1 ząbek czosnek
      • 1 sztuka marchewka

       

       

      Image and video hosting by TinyPic

       

       

      Fasolę myjemy i namaczamy na noc.Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie w ktorej się moczyła. Lekko solimy gdy juz będzie miękka.
      Żeberka zalewamy litrem wody i gotujemy razem z drobno pokrojona w kostkę marchewką. Białe części pora kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru.
      Ziemniaki obieramy i myjemy,kroimy w kostkę. Dodajemy razem z fasolą do zupy.
      Czosnek ucieramy z sola,pieprzem i łyzką oliwy. Mieszamy z zupą.Doprawiamy do smaku sola,pieprzem i połowa łyżeczki suszonej bazylii. Cienką kiełbasę kroimy w pół plasterki i obsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa z wkładką ”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 03 listopada 2010 21:14

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa