Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • Polędwiczki miodowo-musztardowe

       

      Z książek kulinarnych możemy zaczerpnąć m\wielu inspiracji n a niecodzienne połączenia.Chociażby miód i musztarda.Brzmi dziwacznie a uwierzcie mi, że smakuje wyjątkowo dobrze. Trochę tłuszcz pryska przy smażeniu, ale przecież smażymy chwilkę aby polędwiczki były soczyste w środku a nie twarde.

       

      Składniki:

      • 650 g polędwiczki wieprzowej
      • 2 czubate łyżki miodu
      • czubata łyżka musztardy dijon
      • 3 łyżki oliwy
      • łyżeczka suszonego majeranku
      • sól
      • pieprz
      • olej do smażenia

       

       

       

      Polędwiczkę oczyszczamy z błon.Kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy sola i pieprzem z obu stron.

      Do miseczki wlewamy miód.Dodajemy musztardę, oliwę i tymianek. Mieszamy.

      Marynata polewamy polędwiczki i obtaczamy w niej. Pozostawiamy w chłodnym miejscu np. lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 19:39
  • sobota, 28 lutego 2015
    • Kotlety schabowe marynowane w musztardzie

       

      Kotlety schabowe są popularnym daniem w naszej kuchni.

      Pyszne, miękkie mięso pod lekko chrupiącą panierką.

      Aby nie znudziły się co jakiś czas urozmaicam ich smak. 

      Zmieniam przyprawy, nacieram czosnkiem lub marynuje w musztardzie. Smak musztardy to już kwestia gustu, dobra będzie zarówno zwykła sarepska jak i miodowa, dijon czy rosyjska.
      Przed smażeniem usuwamy jej nadmiar z mięsa ( można zsunąć nożem lub wytrzeć ręcznikiem papierowym), tak aby nie za bardzo zdominował smaku.

       

      Składniki:

      • 4 kotlety schabowe
      • duży ząbek czosnku
      • łyżeczka musztardy bawarskiej Develey
      • 2 jajka
      • sól
      • pieprz
      • tarta bułka
      • olej do smażenia

       

       

       

      Rozbijamy kotlety na dość cienkie plastry. Z obu stron nacieramy rozkrojonym ząbkiem czosnku i  smarujemy musztardą. Układamy na dużym talerzu. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

      Na talerz wybijamy jajka.Przyprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy.

      Z kotletów usuwamy nadmiar musztardy.Kolejno obtaczamy w jaku i tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.Gdy się zarumieni odwracamy na druga stronę i smażymy na ładny lekko brązowy kolor. Podajemy na ciepło z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety schabowe marynowane w musztardzie”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lutego 2015 21:00
    • Dressing francuski

       

      Dobry sos do sałatki jest  gwarancją jej smaku.

      Co prawda można kupić już gotowy, do którego wystarczy dodać wodę i olej ale po co skoro możemy sami go przygotować.

      Często sięgam po przepis Jamiego Oliwera a dziś polecam go i Wam.

       

       

      Składniki:

      • 6 łyżek oliwy
      • 2 łyżki czerwonego octu winnego
      • 1 łyżeczka musztardy Dijon Develey
      • pół ząbka czosnku
      • szczypta soli morskiej
      • szczypta czarnego pieprzu

       

       

       

      Obieramy czosnek i drobno siekamy.

      Wkładamy do szklanki/ słoika i dodajemy pozostałe składniki.

      Dokładnie mieszamy.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lutego 2015 20:37
  • czwartek, 05 lutego 2015
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Karpatka z kremem cytrynowym

       

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem.

      Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości i zdecydowana nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.

      Ciasto pierwszy raz robiłam z dodatkiem oleju. Według niektórych źródeł zapobiega on przywieraniu ciasta do blachy. Piekłam wprawdzie na papierze, ale chciałam sprawdzić czy zmieni coś w strukturze ciasta. I co? Ciasta jest może bardziej delikatne-miękkie, co nie oznacza, że gorsze.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • szklanka wody
      • 125 g masła
      • szklanka mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki oleju
      • 5 jajek

      Krem:

      • 4 szklanki mleka
      • szklanka cukru
      • 4 jajka
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • budyń śmietankowy
      • sok z połowy cytryny
      • kostka masła

       

       

      Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy a gdy się zagotuje wsypujemy wszystką mąkę. Cały czas gotujemy i mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Gdy już ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmujemy z ognia. Studzimy. Do przestudzonego ciasta kolejno dodajemy jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej i miksujemy.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 170 stopni.

      Gotujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Szklankę mleka, jajka, mąkę, cukier, budyń miksujemy. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (jak tradycyjny budyń). Studzimy. Masło miksujemy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy. Na koniec miksowania wlewamy sok z połowy cytryny.

      Na jeden blat ciasta wykładamy cały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatka z kremem cytrynowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lutego 2015 00:01

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa