Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • czwartek, 29 stycznia 2015
    • Zupa z cieciorki

       

      Rozgrzewająca moc zup jest jak najbardziej wskazana o tej porze roku.

      Zdecydowanie wolę w zimę zupę na obiad niż drugie dania.

      Cieciorka nie jest może tak znana jak groch ale równie smaczna i sycąca.

      Można przygotowywać z nią jak i z niej wiele potraw. Robiłam już kiedyś makaron z cieciorką a dzisiaj coś prostszego- zupa.

      Mam jednak ochotę rozwinąć ten temat i zobaczymy na co się jeszcze skuszę.

       

      Składniki:

      • 250 g cieciorki
      • 2 litry wody/ bulionu(może być z kostki)
      • cebula
      • średnia marchew
      • kawałek pietruszki
      • kawałek selera
      • 4 ziemniaki
      • puszka krojonych pomidorów
      • natka pietruszki
      • ząbek czosnku
      • sól
      • pieprz
      • curry
      • olej

       

       

       

       Dzień wcześniej, najlepiej na noc, zalewamy cieciorkę dużą ilością wody. Następnego dnia zlewamy ją i płuczemy.

      Obieramy warzywa. Cebulę drobno siekamy a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i rumienimy na nim cebule po czym wsypujemy starte warzywa. Smażymy i mieszamy aż utracą jędrność.

      Zagotowujemy wodę, ewentualnie bulion i wsypujemy do niej cieciorkę. Mieszamy i dodajemy warzywa z patelni. Gdy cieciorka będzie już miękka to wyławiamy połowę przy pomocy łyżki cedzakowej. Do zupy wkładamy pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

      W tym czasie wyłowioną cieciorkę rozdrabniamy wraz z czosnkiem i krojonymi pomidorami z puszki (najlepiej przy pomocy blendera) i z powrotem wlewamy do zupy. Zagotowujemy, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną curry i natką pietruszki. Podajemy na gorąco.

      Smacznego!

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z cieciorki”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 stycznia 2015 00:01
  • środa, 21 stycznia 2015
    • Ryba w sosie ketchupowym

       

      Jutro piątek, więc ryba w sosie ketchupowym wspaniale wpisuje się w menu.

      Szybka w przygotowaniu. Smaczna i nawet zdrowa.

      Wystarczy podsmażyć warzywa i usmażyć rybę (można też panierować w jajku i tartej bułce).

      Doprawiamy do smaku tak jak najbardziej lubimy.

      My wolimy lekko słodkie i schłodzone.

       

       Składniki:

      • 75o g filetów z mintaja, morszczuka
      • 3 czerwone papryki
      • 3 cebule
      • marchew
      • 500 ml ketchupu McDonalds od Develey
      • olej
      • sól
      • pieprz
      • cukier

       

       

       

      Filety płuczemy i odsączamy na papierowym ręczniku.Kroimy w dowolnej wielkości kawałki.Oprószamy je sola i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Przygotowujemy warzywa. Obieramy.Cebule i papryki kroimy w kostkę.Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kolejno obsmażamy wszystkie na niewielkiej ilości oleju aż zrobią się miękkie a cebula zeszklona. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.Zalewamy ketchupem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na półmiski warstwami układamy na przemian usmażona rybę i warzywa. Przed podaniem odstawiamy do lodówki .

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 21 stycznia 2015 21:23
  • niedziela, 18 stycznia 2015
    • Zapiekanka z makaronu

      Na kolację lub obiad proponuję pyszna, aromatyczna zapiekankę makaronowa z jednym z najpopularniejszych sosów mięsnych. Sos ten jest dość pracochłonny ale jeżeli nie wykorzystamy wszystkiego to możemy użyć go do innego dania, spaghetti.

      Moje dzieci lubią zapiekankę polana ich ulubionym ketchupem- Ketchup McDonald's od firmy Develey.

      A wy także lubicie ją z ketchupem czy może z czymś bardziej pikantnym ?

       

      Składniki:

      • 100 g suchego makaronu rurki Czaniecki
      • 100 g suchego makaronu świderki Czaniecki
      • 2 szklanki startego żółtego sera

      Sos:

      • 700 g mielonej wieprzowiny
      • puszka pomidorów bez skórki
      • 200 ml czerwonego półsłodkiego wina
      • 200 ml wody
      • średnia cebula
      • średnia marchew
      • średnia pietruszka
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki oleju
      • 2 łyżki masła
      • 3 liście laurowe
      • suszone oregano
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • chili mielone

       

      •  podajemy polane ketchupem McDonald's

       

       

       

       

      Przygotowujemy sos. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wsypujemy warzywa i smażymy aż się lekko przyrumienią. Dodajemy mielone mięso i liście laurowe. Mieszamy i rozdrabiamy łopatką aby nie powstałe duże bryłki mięsa. Gdy już dostatecznie się podsmaży wyjmujemy liście laurowe i wlewamy pomidory z puszki.

      Zagotowujemy i dolewamy wino. Chwilę dusimy i dolewamy wodę. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, mielonym chili( ostrożnie z ilością) i suszonym oregano. Przykrywamy pokrywką.

      Dusimy około 20-30 minut (często mieszamy) do momentu aż sos zgęstnieje. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy warstwę makaronu. Na nią wykładamy trochę sosu i zasypujemy serem. Przekładamy tak do wyczerpania składników, pamiętamy aby  wierzch posypać startym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 200 stopni zapiekamy około 25 minut.Wierzch powinien ładnie się przyrumienić.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 stycznia 2015 20:38
    • Łazanki z kapustą

       

      Łazanki z kapustą kojarzą się wprawdzie z wigilią ale na wielką pokusę nie ma mocnych.  Dla jej zaspokojenia nie ma co czekać całego roku tylko sięgnąć po kilka składników i z chęcią przygotować pyszny posiłek.

      Pierwszy raz zapiekałam łazanki z kapustą. Skorzystałam z pomysłu siostry Marii.

      Moim zdaniem takie są smaczniejsze i makaron jest bardziej przesiąknięty nie tylko smakiem farszu ale i aromatem.

       

       

       Składniki:

      • opakowanie makaronu łazanki użyłam makaronu Czaniecki  

      Farsz:

      • pół małej główki białej kapusty
      • mała marchew
      • 1 duża cebula
      • 5 namoczonych suszonych kapeluszy grzybów
      • łyżka masła
      • olej
      • sól
      • pieprz

       

       

       

       Kapustę drobno siekamy. Posypujemy odrobiną soli i przez chwile ugniatamy. Do głębokiej patelni wlewamy 4 łyżki oleju.Podgrzewamy i wsypujemy drobno posiekana cebulę. Podsmażamy do momentu zrumienienia i dodajemy posiekaną kapustę. Mieszamy, wsypujemy startą na tarce marchew i drobno posiekane grzyby. Podlewamy niewielką ilością wody i wkładamy dużą łyżkę masła. Dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą.

      Makaron wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy al dente.Odcedzamy i przekładamy do ugotowanej kapusty. Ostrożnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 stycznia 2015 20:35
  • czwartek, 15 stycznia 2015
    • Siekane kotlety rybne

       

       Kotlety rybne to nie tylko piątkowy posiłek. Doskonale smakują każdego dnia. Podane zarówno na ciepło jak i zimno z ulubionym sosem lub surówką , warzywami.

      Starajmy się formować takie nie za duże kotleciki. Szybciej się usmażą i będą znacznie atrakcyjniejsze, apetyczniejsze.

       

       

       Składniki:

      • 500 g ryby w kostce, np z mintaja
      • 1,5 szklanki ugotowanych bez skórki, utłuczonych ziemniaków
      • średnia posiekana cebula
      • duże jajko
      • 3-4 łyżki tartej bułki
      • łyżeczka musztardy Dijon, użyłam Develey
      • łyżeczka ziół prowansalskich
      • sól, pieprz do smaku
      •  tarta bułka do obtoczenia kotlecików

       

       

       

      Kostki rybne wykładamy na deskę do krojenia.Ostrym nożem bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy ziemniaki. Posiekaną cebulę podsmażamy na małej ilości oleju. Gdy stanie się rumiana, zdejmujemy patelnię z ognia. Cebulkę przekładamy do miski przy czym staramy się aby trochę odsączyć ją z tłuszczu. Mieszamy i do masy wlewamy rozmieszane jajko oraz wsypujemy tarta bułkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy masę, możemy też wyrobić ją ręką.

      Dłonie maczamy w wodzie i formujemy małe, płaskie, okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w tartej bułce, lekka ja wklepujemy. Smażymy na gorącym oleju( tak aby jego poziom zakrywał całe dno patelni, na rumiano z obu stron.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 stycznia 2015 10:41

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa