Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Zasmażane pierogi



      Pyszne, lekkie i delikatne ciasto.
      Lekko podsmażone, nawet chrupiące.
      Mnóstwo farszu czyni pierogi daniem obiadowym.
      Podsmażona cebulka dodaje pysznych kalorii.

       

      Składniki:

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
      • 3 szczypty soli
      • czubate1,5 łyżki miękkiego masła

      farsz z kapusty i grzybów

      • olej
      • sól
      • 2 średnie cebule

       

      Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Wsypujemy sól i wkładamy masło. Powoli dolewamy wodę i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy ciasto zrobi się już gęste, wówczas rękoma zagniatamy. Wyjmujemy ciasto z miski i na stolnicy (podsypanej mąką) zagniatamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste (jeżeli jest zbyt suche, twarde, dolewamy jeszcze trochę wody). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut aby odpoczęło.

       Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, resztę trzymamy pod ściereczką. Stolnicę obsypujemy cienką warstwą mąki. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na każdy nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy pierożki na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy około 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
      W trakcie gotowania pierożków wlewamy na patelnię olej i wsypujemy obraną i grubo posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu, posypujemy sola do smaku a gdy pierożki będą ugotowane przekładamy je na patelnię i obsmażamy z obu stron. Mieszamy razem z cebulką aby ta je oblepiła i równo się smażyła. Podajemy na ciepło od razu z patelni wkładamy na talerze.





       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 09:25
  • sobota, 22 listopada 2014
    • "Torty i ciasta na każdą okazję" recenzja

       

       

      Torty są nieodzownym elementem wielu uroczystości. Zarówno na spotkaniach w gronie rodzinnym jak i szerszym kręgu punktem kulminacyjnym całego wydarzenia jest wniesienie okazałego, pięknego tortu. W wielu sytuacjach a szczególnie,urodziny, wesela, chrzty i komunie nie wyobraża się należytego przeżycia tej uroczystości bez tortu. Nie wnikamy już czy jest to wypiek domowy, zamówiony u znajomej czy prosto z cukierni. Tort to przysłowiowa kropka nad 'i' bez większego znaczenia kto, jak i z czego zrobił.

      W serii książeczek stworzonych  i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS ukazała się ostatnio nowa publikacja zatytułowana "Torty i ciasta na każdą okazję". Znajdziemy w niej 60 najlepszych przepisów, które dzięki temu, że pochodzą ze sprawdzonych ,wypróbowanych i polecanych źródeł możemy spokojnie przygotować we własnych domach. Oprócz tytułowych tortów zachwycimy jeszcze wieloma owocowymi ciastami, sernikami i kolorowymi przekładańcami. Jedno co je łączy to możliwość podania go jako tortu. Wszystkie ładnie ozdobione w przeróżne polewy, dekoracje i posypki. Zachwycają nie tylko wizualnie ale i pobudzają apetyt. O to przecież chodzi!

       Warto też wspomnieć o okładce. Podobnie jak poprzednie publikacje z tej serii, ta również jest twarda, podbijana od środka jakby gąbką. Cudne uczucie przy trzymaniu w dłoniach i szczególny charakter wydania czyni tę serie wyjątkową, niepowtarzalną.

       

       

       Jak już wspominałam są to przepisy czytelniczek miesięcznika 'PRZYŚLIJ PRZEPIS' i zdjęcia pochodzą od samych autorów. Jedne są śliczne, jak malowane inne z kolei mniej. Nie każdy bowiem potrafi i posiada odpowiednie zaplecze do stworzenia pięknego zdjęcia. Nie mniej jednak warto wczytać się w każdy przepis zanim zasugerujemy się samym zdjęciem.

      Przepisy idealnie dopasowanych do polskich 'realiów' i wszystkie produkty spokojnie dostaniemy w każdym sklepie. Proste, jasno opisane procesy przygotowań nie sprawią trudności przy pracy. Bardzo podoba mi się wyróżnienie w tekście, oddzielające przygotowywanie poszczególnych warstw. Nadaje to przejrzystości zarówno dla tekstu jak i całej receptury.

       

       

      Mam nadzieję, że przyjrzeliście się tym kilku fotografiom, które zamieściłam i tak jak ja zapragniecie upiec na ten weekend fantastyczny wypiek dla całej rodziny.Wkrótce święta warto już dziś przemyśleć i zacząć planować wypieki. Tort na święta jest idealny, najlepiej makowy lub czekoladowy. Warto sięgnąć po książkę w planowaniu świąt lub sprawić ją na prezent.

       

       

      BURDAKSIAŻKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 22 listopada 2014 11:10
  • piątek, 21 listopada 2014
    • Strucla z orzechami

       

      Strucle nadziewamy rozmaitymi nadzieniami. Do najpopularniejszych należy masa makowa, która jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia.

      Orzechy także kojarzą się z tym świętem, toteż postanowiłam przygotować próbną wersję strucli z orzechami.

      Mimo iż do nadzienia użyłam całej puszki masy kajmakowej, to nie było ono  przesadnie słodkie.

       

       Składniki:

      • 500 g mąki pszennej
      • 40 g drożdży
      • 250 ml ciepłego mleka
      • 100 g cukru
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • 3 żółtka
      • 1 białko

      Nadzienie:

      • puszka masy kajmakowej
      • szklanka siekanych orzechów laskowych

       

       

       

       

       

      Wyjmujemy masę kajmakową do salaterki. Wsypujemy do niej orzechy i mieszamy.

      Do małej miseczki wkładamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki i zalewamy odrobina ciepłego mleka.Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.  

      Żółtka i białko ucieramy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka z białkiem, mleko i sól. Mieszamy z polewając rękę stopionym masłem, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Wkładamy ciasto do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na jeden duży płat o grubości około 1,5 cm. Smarujemy nadzieniem i dość ciasno zawijamy, rolujemy. Na 2 cm od brzegu ciasta ostrym nożem rozcinamy przez środek ciasta, wzdłuż do końca ciasta. Powstałe dwa kawałki owijamy wokół siebie. Staramy się połączyć końce w tzw. winiec. lub pozostawiamy w formie zwijanej strucli.

      Układamy ciasto w wysmarowanej i obsypanej tartą bułką formie z kominem. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200-220 stopni.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 00:01
  • czwartek, 20 listopada 2014
    • Śledź z cebulą i pieprzem cytrynowym w słoiku

       

      Nie lubię typowych śledzi solonych gdyż dla mnie są za słone.

      Matiasy są łagodniejsze, nie trzeba ich moczyć i nie jednokrotnie zmieniać po kilka razy wodę.

      Proponowany przeze mnie śledź z cebulą i cytryną nie jest kwaśny jak by można było myśleć.

      Ładnie pachnie i w połączeniu z czerwoną cebulą, ładnie wygląda na półmisku.

       

      Mimo iż do świąt daleko, to dobry śledzik nie jest zły.....

      Składniki:

      • 3 filety matiasy
      • 2 średnie czerwone cebule
      • cytryna
      • szklanka oliwy
      • pieprz cytrynowy
      • 2 liście laurowe
      • 3 ziarenka ziela angielskiego

       

       

      Filety płuczemy w zimnej wodzie.

      Odsączamy i kroimy w ukośne kawałki o długości 3-4 cm.

      Cytrynę kroimy na pół. Z połowy wyciskamy sok a połowę kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w drobne półplasterki.

      Na dno słoika kładziemy liście laurowe i ziele angielskie.

      Wkładamy kilka kawałków śledzi, plasterek cytryny i trochę cebuli,posypujemy pieprzem cytrynowym. Przekładamy tak do wyczerpania składników.

      Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy.

      Zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

      Podajemy lekko odsączone z zalewy razem z cebulą, plastrami cytryny i oprószone pieprzem cytrynowym

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 listopada 2014 21:24
  • niedziela, 16 listopada 2014
    • "Nie powinnam tego jeść" Marii Cross- recenzja

       

       

      Jeszcze żadna książka nie skłoniła mnie do tak głębokich przemyśleń i przeanalizowania własnego trybu życia jak publikacja "Nie powinnam tego jeść" autorstwa Marii Cross. Jest to poradnik dietetyczny pozwalający samodzielnie przeanalizować problemy zdrowotne. Doświadczona terapeutka żywieniowa dzieli się z nami wskazówkami, które ułatwią rozpoznanie i powiązanie konkretnych problemów zdrowotnych z wywołanymi przez konkretne pokarmy.

      Łatwo przeprowadzimy autodiagnozę. Wygląd zewnętrzny bowiem nie zdradza oznak choroby. Wielu ludzi na coś cierpi. Ciągle zabiegani, zestresowani, zajmujący się wieloma problemami naraz. Nie wpływa to pozytywnie na nasze nawyki żywieniowe, komfort życia i w efekcie zdrowie. Nie każdy zwraca się o pomoc do służb zdrowia, lekarzy. Często uczymy się żyć w przeświadczeniu, że przyzwyczaimy się do małych bolączek, dyskomfortu i dolegliwości, że tak po prostu musi być.

       

       

       

      "Nie powinnam tego jeść" opisuje związek łączący zdrowie i dietę i skupia się jednocześnie na zidentyfikowaniu związanych z odżywianiem źródeł  zaburzeń zdrowotnych. Nakierowuje na odpowiednie wybory żywieniowe, modyfikacje, stopniowe eliminowanie niektórych produktów lub zupełne ich wyeliminowanie.

      Każdy rozdział koncentruje informacje na temat przyczyn złego stanu zdrowia.

      Stworzono listę 20 najczęściej występujących objawów odczuwalnych przez ludzi: ból stawów, biegunka, trądzik, wzdęcia, zaburzenia krążenia, częste przeziębienia-infekcje, zaparcia, zachcianki, depresja, sucha skóra i oczy, zmęczenia, bóle głowy, bezsenność, problemy z pamięcią, huśtawka nastrojów, bóle menstruacyjne, zespół napięcia przedmiesiączkowego,wysypka, zatrzymanie płynów, przyrost masy.

        Samodzielnie można interpretować poszczególne teksty, materiały, co jednak nie oznacza, że należy tylko i wyłącznie im się dostosować. Publikacja ta służy pomocą, radą. Nie narzuca i nie oskarża lekarzy za pobieżne i pochopne wypisywanie recept i ignorowanie słów pacjenta. Nie nie o to tu chodzi! Zawsze warto pamiętać że mamy swój rozum i należy myśleć racjonalnie.

       

       

       Autorka Maria Cross z wykształcenia terapeuta żywieniowy pomogła tysiącom ludzi. Jest członkiem towarzystwa skupiającego autorów książek o zdrowiu. Ciągle pogłębia wiedzę na temat wpływu środowiska w którym żyjemy na stan zdrowia.

       

       ILLUMINATIO

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 listopada 2014 12:24

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa