Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wpisy

  • niedziela, 16 listopada 2014
    • Gotowana szynka przez 10 minut

       

      Robiłam już kilka razy gotowana przez kilka minut szynkę.

      Zawsze mi się udawała i nie miałam żadnych problemów przy niej. Dotychczas do wody, w której się gotowała dodawałam majonez, ale tym razem postanowiłam bardziej przyprawić mięso.

      Doskonała do tego jest mocna, wyrazista musztarda Dijon.

       

      Składniki:

      • 1 kg szynki
      • 3 litry wody
      • 6 łyżki soli kamiennej
      • 2 liście laurowe
      • 3 ziela angielskie
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 łyżka musztardy Dijon Develey

       Przyprawy

      • łyżka suszonego oregano
      • czarny pieprz mielony
      • trochę mielonego chili

       

       

       

       

      W mięso wcieramy przyprawy, oprócz soli. Smarujemy musztardą i kładziemy na półmisek .Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

      Do garnka wlewamy zimną wodę. Wsypujemy sól, wkładamy zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy.

      Z lodówki wyjmujemy mięso i wkładamy do garnka. Zagotowujemy i od momentu zawrzenia gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy garnek pokrywką i pozwalamy aby się studziło.

      Po co najmniej 6 godzinach ponownie zagotowujemy i gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystudzenia na kolejne 6 godzin a najlepiej całą noc.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 listopada 2014 00:01
  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Ciasto przekładane bitą śmietaną i serkiem mascarpone

       

      Lekkie, kremowe ciasto.

      Z wierzchu ładne czerwone kółeczka, jak biedronka, choć ona ma czarne kropki.

      Porcje, kawałki ciasta tak kroimy aby w każdym znajdowało się galaretkowe oczko.

      Nie musi to być czerwona, truskawkowa galaretka. Ładnie będzie się prezentowała także w niecodziennych barwach, niebieskim czy różowym. Ale to już pozostawiam Waszej wyobraźni.

       

       

      Składniki:

      Biszkopt

      • 6 jajek
      • 1,5 szklanka mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szklanki drobnego cukru
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki oleju

      Masa:

      • 500 ml śmietany 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 3 łyżki cukru pudru
      • pół szklanki przestudzonej zaparzonej gorzkiej rozpuszczalnej kawy

       

      • galaretka truskawkowa

       

       

       

      Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo nie przerywają miksowania wsypujemy cukier i miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wlewamy rozmieszane żółtka i wsypujemy przesianą, wcześniej wymieszaną z proszkiem dopieczenia, mąką ziemniaczaną , mąkę tortową. Delikatnie mieszamy uważając aby piana nie 'osiadła' i dolewamy olej. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy o wymiarach około 20x30 cm. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

       Upieczony biszkopt studzimy.

      Wyjmujemy z formy i kroimy na trzy placki-blaty. Blat, który będzie na wierzchu naszego ciasta kładziemy na bok-stolnicę. Małą szklaneczką lub większym kieliszkiem wycinamy w nim kółka. Pozostawiamy niewielkie odstępy między otworami.

      Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody. Studzimy i odstawiamy do lodówki.

      Serek mascarpone mieszamy aby nabrał gładkiej konsystencji. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Na koniec wsypujemy cukier puder i wkładamy serek mascarpone. Chwilę miksujemy aby połączyć składniki.

      Składamy ciasto.

      Na spód układamy blat ciasta. Nasączamy go kawą i wykładamy połowę masy. Rozsmarowujemy po cieście i przykładamy kolejnym blatem. Rozprowadzamy na nim  równą warstwą resztę kremu i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki aby zastygło.

      Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy ją w otwory, które powycinaliśmy w wierzchnim blacie ciasta. Ponownie umieszczamy ciasto w lodówce.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto przekładane bitą śmietaną i serkiem mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 00:01
  • środa, 12 listopada 2014
    • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

       

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu.

      Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając książki kulinarne trafiłam na wyjątkowo zachęcający przepis w "189 przepisów siostry Marii" i po uwzględnieniu kilku zmian postanowiłam go upiec.

      Jest prosty w wykonaniu, kilka składników i koniecznie twaróg, taki na wagę , który samodzielnie zmielimy.

      Ciasto musimy dobrze schłodzić po upieczeniu.

       

       

       Składniki:

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 250 g zimnego masła
      • 5 żółtek

       

      Masa serowa:

      • 800 g twarogu
      • 70 g miękkiego masła
      • pół szklanki drobnego cukru
      • 2 jajka
      • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Piana:

      • 5 białek (pozostałość z robienia ciasta)
      • pół szklanki drobnego cukru

       

       

      Twaróg mielimy 3 razy.

      Prostokątną formę o wymiarach 23x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

      Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wkładamy pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy rękami na małe kawałki.Wlewamy rozmieszane żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części. Większą wylepiamy dno formy a mniejszą wkładamy do foliowej foremki, lekko spłaszczamy i umieszczamy w lodówce.Formę wyłożoną ciastem także odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

      Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Następnie wbijamy jajka i nie przerywając miksowania dorzucamy zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy masę.

      Białka z 5 jajek  miksujemy z cukrem na sztywną pianę.

      Wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki. Wykładamy na nie masę serowa i pokrywamy ją pianą. Wyrównujemy wierzch i posypujemy startym na tarce pozostałym ciastem.

      Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 50 minut. Studzimy w otwartym piekarniku a następnie odstawiamy do lodówki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 00:01
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Zupa kalafiorowa z groszkiem

       

      Nigdy bym nie pomyślała, że imbir potrafi nadać tak przyjemnego rozgrzewającego działania dla zwykłego talerza jarzynowej zupy.

      Nie przesadzałam z jego ilością, tak tylko aby dodać smaku a nie zdominować go.

      Talerz pysznej zupy to najlepsza rzecz w zimne dni.

       

       

       Składniki:

      • 1,5 l wody
      • 2-3 liście laurowe
      • 3 ziarenka ziela angielskiego
      • kostka rosołowa
      • mały kalafior
      • 4-5 średnich ziemniaków
      • szklanka mrożonego groszku
      • duża marchewka
      • średnia pietruszka
      • kawałek pora
      • pół szklanki śmietany 30%
      • posiekany koperek
      • natka pietruszki
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • słodka papryka
      • pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru

       

       

       

       Zagotowujemy wodę z zielem angielskim, kostką rosołową i liściem laurowym. Wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy a w miedzy czasie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

      Do śmietany dolewamy trochę zupy i gdy warzywa będą miękkie przelewamy do garnka z zupą.

      Zdejmujemy z ognia i wsypujemy posiekany koperek i natkę pietruszki.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 20:57
  • środa, 05 listopada 2014
    • Sos mięsny bolognese

       

       Doskonały do spaghetti czy jako przełożenie lasagne. Aromatyczny i delikatny. Trzeba trochę czasu do jego przygotowania ale uwierzcie mi opłaca się.

       Co prawda zdjęcie nie jest ładne (A NAWET BRZYDKIE) ale sos przepyszny.

       

      Składniki:

      • 700 g mielonej wieprzowiny
      • puszka pomidorów bez skórki użyłam Del Monte
      • 200 ml czerwonego półsłodkiego wina
      • 200 ml wody
      • średnia cebula
      • średnia marchew
      • średnia pietruszka
      • kawałek selera
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki oleju
      • 2 łyżki masła
      • 3 liście laurowe
      • suszone oregano
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • chili mielone

       

       

       

       

      Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wsypujemy warzywa i smażymy aż się lekko przyrumienią. Dodajemy mielone mięso i liście laurowe. Mieszamy i rozdrabiamy łopatką  aby nie powstałe duże grudki. Gdy już dostatecznie się podsmaży wlewamy pomidory z puszki.

      Zagotowujemy i dolewamy wino. Chwilę dusimy i dolewamy wodę. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, mielonym chili( ostrożnie z ilością) i suszonym oregano. Przykrywamy pokrywką.

      Dusimy około 20-30 minut (często mieszamy) do momentu aż sos zgęstnieje.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sos mięsny bolognese”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 05 listopada 2014 13:33

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa