Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Sałatki/Surówki

  • czwartek, 16 października 2014
    • Sałata ze śmietaną

       

      Czasem gdy trzeba szybko przygotować sałatkę, sięgam po proste składniki.

      Sałata, pomidor, śmietana to produkty, które niemal zawsze są w domu.

      Słyszałam wiele razy, że nie łączy się pomidora z ogórkiem, ale po jednej sałatce i nie zawali się świat. 

       

      Składniki:

      • pół główki sałaty lodowej
      • 2 pomidory
      • obrany ogórek sałatkowy
      • średnia czerwona papryka
      • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
      • 2 szczypty suszonego koperku
      • sok z cytryny
      • sól i pieprz do smaku

       

       

       

      Przygotowujemy salaterkę.

      Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidory, ogórka i paprykę kroimy na małe kawałki.

      Przekładamy do sałaty. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i koperkiem.

      Polewamy nią sałatkę. Delikatnie mieszamy, aby śmietana oblepiła wszystkie składniki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

      Podajemy.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 19:38
  • środa, 01 października 2014
    • Sałatka z fetą

       

      Bardzo lubię słony ser feta.

      Szczególnie w sałatkach, nawet kilku składnikowych. Warto jednak pamiętać by sos-dressing nie był wówczas za słony, gdyż zepsujemy sałatkę.

       

       Składniki:

      • pół małej sałaty masłowej
      • 3 ogórki konserwowe
      • średni pomidor
      • 4 łyżki odsączonych ziaren kukurydzy
      • kawałek cebuli cukrowej
      • pól kostki sera feta

      Sos:

      • niecałe pół szklanki oliwy extra vergin
      • 2 łyżki octu balsamicznego
      • łyżka drobno posiekanego szczypiorku z natką pietruszki
      • pół łyżeczki musztardy Dijon Develey
      • pół łyżeczki białego pieprzu
      • sól

       

       

       

      Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiczku. Zakręcamy i  kilka razy mocno potrząsamy aby je wymieszać.

      Ogórki kroimy w plasterki a pomidora w małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.

       Na dużym półmisku układamy liście sałaty. Na nich rozkładamy warzywa i pokruszony ser. Posypujemy kukurydzą z puszki.

      Polewamy sosem i podajemy.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z fetą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2014 14:17
  • piątek, 23 maja 2014
    • Sałatka z rzodkiewką z dressingiem balsamicznym

       

      Pyszna i zdrowa sałatka z mnóstwem rzodkiewki. Wybrałam do niej podłużną, młodziutką, tylko co wyrwaną z ziemi.

      Nie chwaląc się to sałatę i szczypiorek także mam z własnego ogródka.

      Do przyprawienia sałatki wybrałam najprostszy dressing balsamiczny. Dodaje on smaku ale tez nie jest dominujący, co jest ważne aby sałatka była świeża i lekka.

       

      Składniki:

      Dressing balsamiczny:

      • 7 łyżek oliwy z oliwek
      • 2 łyżki octu balsamicznego
      • 2 szczypty soli 
      • szczypta czarnego mielonego pieprzu


      • mała główka sałaty
      • 2 pęczki rzodkiewki
      • pęczek szczypiorku 

       

       

       

       Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w słoiku. Zakręcamy i kilkakrotnie potrząsamy aby się wymieszały.

      Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Większe rzodkiewki kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Szczypior drobno siekamy. Przekładamy wszystko do salaterki i polewamy dressingiem. Delikatnie mieszamy i podajemy.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      piątek, 23 maja 2014 10:00
  • wtorek, 20 maja 2014
    • Surówka z młodej kapusty

       

       Młoda kapusta jest zdecydowanie lepsza. Bardziej krucha, soczysta i nie wymaga zbytnich ceregieli. Wszystko co byśmy z nią nie zrobili będzie smaczne i zdrowe.

      Zarówno zupa, duszona czy zasmażana w ciągu kilkunastu minut będzie gotowa. Co młode warzywo, to młode. 

       

       

      Składniki:

      • pół małej młodej kapusty
      • marchew
      • jabłko
      • pół puszki kukurydzy
      • szalotka ze szczypiorkiem
      • sól
      • pieprz
      • cukier puder
      • majonez

       

       

       

       Kapustę drobno szatkujemy. Posypujemy solą i lekko zagniatamy.

      Marchew i jabłko obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty i wsypujemy odsączone ziarna kukurydzy. Wsypujemy posiekaną wraz ze szczypiorkiem, szalotkę. Mieszamy i przyprawiamy odrobina cukru i pieprzu.

      Dodajemy majonez, mieszamy i podajemy. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 maja 2014 09:32
  • czwartek, 08 maja 2014

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa