Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Dania obiadowe

  • poniedziałek, 14 lipca 2014
    • Penne z truskawkami i malinami

       

       To już ostatnie truskawki w tym roku. Warto wykorzystać je do ulubionych potraw.

      Na kolację lub lekki obiad w gorące popołudnie proponuję szybki makaron z mało wymagającym sosem z truskawek i malin.

       

       

      Składniki:

      • opakowanie makaronu penne/ używałam Czaniecki
      • 500 g truskawek
      • 500 g malin
      • cukier puder do smaku

       

       

       

       

       Makaron gotujemy al dente w lekko osłodzonej wodzie.

      W trakcie gotowania miksujemy truskawki i maliny na gładki mus. Wsypujemy cukier puder do smaku.

      Odcedzamy makaron.

      Nakładamy porcje na talerze i polewamy musem z owoców.

      Podajemy.

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lipca 2014 22:09
  • czwartek, 10 lipca 2014
    • Kotleciki z bobu a może placki

       

      Kotlety warzywne to niespotykana rzadkość w mojej kuchni. Niestety mojej rodzinie nazwa 'kotlet' ściśle wiąże się z mięsem. Jednak jako placki warzywne nawet i kotlety z bobu zostaną z apetytem spałaszowane. 

      Doprawiamy je według gustu, ulubionymi świeżymi ziołami. 

      Aby przygotować kotleciki wzorowałam się na przepisie O.Smile z książki "Smak Imprezy"

       

       

       Składniki:

      • 500 g ugotowanego i obranego bobu
      • 500 g ugotowanych w mundurku ziemniaków
      • 1/4 kostki sera feta
      • cebulka dymka ze szczypiorkiem
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mąki
      • biały pieprz mielony do smaku
      • posiekana natka pietruszki

       

       

       

       

      Do salaterki wkładamy obrany bób, obrane ze skórki i pokrojone w kawałki ziemniaki i ser feta. Tłuczkiem do ziemniaków, najlepiej takim z małymi otworami, kilkukrotnie ugniatamy aby składniki się rozgniotły. Wsypujemy posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i wlewamy roztrzepane jajka. Wsypujemy mąkę, natke pietruszki i pieprz. Mieszamy  łyżką. Odstawiamy na 30 minut.

      Po tym czasie smażymy małe owalne kotleciki (nabieramy je łyżką) na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Kotleciki powinny lekko się przyrumienić z obu stron. Podajemy z ulubioną surówką.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 lipca 2014 08:35
  • sobota, 14 czerwca 2014
    • Polędwiczki w sosie miodowo-cebulowym

       

      Polędwiczka jest tak fantastycznym kawałkiem mięsa, że aż szkoda byłoby ją zmielić na kotlety. Zawsze staram się przygotować z niej smaczny i niepowtarzalny posiłek a przy tym nie wymagający dużego nakładu pracy ani czasu. Po polędwicę gotować czy długo dusić, smażyć skoro straci ona wówczas swoją delikatność i nie jest już taka smaczna. 

      Mięso to łatwo przyswaja przyprawy i możemy dowolnie zestawiać z ulubionymi składnikami. Dzisiaj podałam ją na słodko ale można ją także grillować, przypominam przepis na wyjątkowo smaczne grillowane ślimaczki z polędwicy.

       

      Składniki:

      • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
      • 2 łyżki oleju
      • duża cebula
      • czubata łyżka mąki
      • 2-3 łyżki oleju
      • pół szklanki miodu
      • pół szklanki bulionu(może być z kostki)
      • sól
      • czarny pieprz mielony

       

       

       

       

      Obrana cebulę drobno siekamy. Na rozgrzana patelnię wlewamy olej i wsypujemy cebulę. Smażymy aż zacznie się rumienić. Obsypujemy cienką warstwą mąki i mieszamy. Smażymy aż maka lekko zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

      Polędwicę oczyszczamy ze wszelkich błon i tłuszczu. Kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy lekko spłaszczamy ręką.

      Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i podgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy plastry mięsa. Obsmażamy z obu stron przez 1,5-2 minut.

      Zmniejszamy ogień i oprószamy mięso solą i pieprzem. Wlewamy miód i wsypujemy prażoną cebulę. Wlewamy bulion i dusimy 5-10 minut aż sos zgęstnieje. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 14 czerwca 2014 21:03
  • czwartek, 22 maja 2014
    • Kurczak w południowym stylu według Nigelli

       

      Stałam się szczęśliwą posiadaczką książki słynnej N.Lawson pt. "Nigella Gryzie". Jako pierwsze postanowiłam wypróbować chrupiące kawałki kurczaka w rumianej panierce.

      Obawiałam się trochę tego gotowania w mleku. Dość często mieszałam z obawy przed przypaleniem ale oprócz brzydkich pływających 'kożuchów' nic więcej się nie działo..  Kurczak ma bardzo chrupiąca panierkową skórkę i w środku rewelacyjnie delikatny i mega gorący. Poczekajmy trochę po smażeniu aby mięso przestygło.

       

       

       Składniki:

      • 2 udka z kurczaka-pałki
      • 2 podudzia z kurczaka wraz ze skórką
      • około 1 l mleka
      • 1 łyżka i 1 łyżeczka soli
      • 125 g mąki
      • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
      • 2 lekko ubite białka jaj
      • olej do smażenia

       

       

       

       

       Kawałki kurczaka wkładamy do dużego naczynia. Oprószamy łyżką soli i ją wklepujemy. Zalewamy mlekiem, tak aby mięso było zakryte. Przykrywamy szczelnie naczynie folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

      Całą zawartość naczynia: mięso i mleko przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kurczaka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Studzimy.

      Na głęboki talerz wsypujemy mąkę, pieprz cayenne i łyżeczkę soli. Mieszamy. Do drugiego wlewamy białka i je roztrzepujemy.

       Kolejno mięso obtaczamy w mące, białkach i ponownie w mące. Otrzepujemy z nadmiaru mąki i układamy na talerzu aż lekko obeschną. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu na rumiano i chrupiące.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w południowym stylu według Nigelli”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 maja 2014 07:20
  • środa, 07 maja 2014
    • Makaron w sosie brokułowo-serowym

       

      Po dłuższej nieobecności zapraszam na smaczne danie makaronowe o wiosennej barwie. Jeżeli lubicie brokuły to makaron z brokułami także powinien Wam posmakować.

      Dla zaostrzenia smaku dodałam, brzydko pachnącego sera pleśniowego, który doskonale komponuje się z makaronem.

       

       

      Składniki:

      • opakowanie makaronu świderki / użyłam Czaniecki
      • 500 g brokuła
      • 100 ml śmietany 30%
      • 200 g sera pleśniowego lub topionego
      • ząbek czosnku
      • łyżka masła
      • sól
      • pieprz

       

       

       

       

       

      Nastawiamy wodę do gotowania makaronu. Gdy się zagotuje, solimy i wkładamy makaron. Gotujemy al dente.

      Brokuł kroimy na kawałki. Wrzucamy na gotującą się wodę, wsypujemy trochę soli i cukru. Gotujemy 7-9 minut, tak aby wystarczająco zmiękł ale nie rozpadał się. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

      Na patelnię wkładamy masło i  gdy się rozpuści wsypujemy drobno posiekany ząbek czosnku. Lekko podsmażamy i wsypujemy różyczki brokuła. Mieszamy, wlewamy śmietankę i wkładamy rozdrobniony widelcem ser pleśniowy. Podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i chwilę dusimy w sosie.

      Podajemy na gorąco.

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 21:21

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa