Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Zupy

  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Zupa ziemniaczana z dynią

       

      Pyszna i gęsta zupa doskonała jest na chłodne dni.

      Za oknem pada a na talerzu w słonecznych kolorach zupa ziemniaczano-dyniowa.

      Lekko słodka, niemal kremowa konsystencja to zasługa dyni piżmowej, która rozpadła się w zupie bez pomocy blendera.

       

      Składniki:

      • 700 g dyni piżmowej bez skórki
      • marchew
      • średnia cebula
      • 5-6 średnich ziemniaków
      • 1,5 litra bulionu
      • natka pietruszki
      • szczypiorek
      • pół szklanki śmietany kremówki
      • pieprz czarny mielony

       

       

       

        

      Ziemniaki i cebulę obieramy.  Dynię kroimy w małe kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

      Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego dynię i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy.

      Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się lekko zrumieni. Przekładamy do zupy. Gotujemy do  momentu aż ziemniaki zmiękną.

      Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy na gorąco. Na talerzach polewamy śmietanką .

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 10:53
  • czwartek, 27 marca 2014
    • Zupa klopsikowa

       

      Zupa to zupa, a klopsiki kojarzą się od razu z drugim daniem. Jeżeli połączymy te dwie rzeczy to otrzymamy sycącą zupę z wkładką, niczym danie jednogarnkowe.

      Zdecydowany smak, kwaskowaty a jednocześnie łagodny. Posmakował nam i ugotuję ją jeszcze nie raz.

      Przepis wzorowany jest na zupie klopsikowej Magdy Gessler.

       

       

       Składniki:

      • 1,5 litra wody
      • liść laurowy
      • 5 ziarenek ziela angielskiego
      • sól
      • pieprz
      • cukier
      • 2 marchewki
      • pietruszka
      • kawałek selera
      • cebula
      • 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
      • łyżka mąki
      • 0,5 szklanki śmietanki 30%
      • posiekany szczypiorek

      Klopsiki

      • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
      • jajko
      • łyża posiekanego majeranku
      • 3 łyżki kremówki
      • tarta bułka
      • sól
      • pieprz
      • mąka

       

       

       

       

       

       

       Wodę wlewamy do garnka i wkładamy liść i ziele angielskie. Zagotowujemy a w tym czasie obieramy warzywa i kroimy na małe kawałki,np. marchew w kostkę, pietruszkę w słupki...

      Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Przekładamy do gotującej się wody i dodajemy pozostałe warzywa. Przyprawiamy solą i pierzem. Gotujemy do miękkości warzyw i jednocześnie przygotowujemy klopsiki.

      Do mięsa dodajemy jajko, 3-4 łyżki tartej bułki, śmietanę kremówkę, majeranek i sól z pieprzem do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy z niej małe klopsiki które obtaczamy w mące. Natychmiast wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Śmietanę 30 % mieszamy z mąką, powoli dolewamy gorącą zupę i przelewamy całość do garnka. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem i sokiem z kiszonych ogórków i chwilkę jeszcze gotujemy.

      Na talerzach posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

      Zupę podajemy z ugotowanymi oddzielnie, tłuczonymi ziemniakami.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa klopsikowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 marca 2014 12:38
  • czwartek, 06 marca 2014
    • Flaczki z kurczaka i kotletów sojowych

       

       

       Nie każdy lubi flaczki. Sama nazwa...flaczki wzbudza w niektórych obrzydzenie.

      Jestem ich ogromną wielbicielką i zaraziłam tym nawet mojego męża. Gotuję je jednak sporadycznie, od świąt nie ma co ukrywać, ale kosztują parę złotych.

      Flaczki sojowe z kurczakiem smakują niemal identycznie. Nie wytwarzają specyficznego zapachu w trakcie gotowania, co jest ich wielkim plusem ale też i wyglądają trochę jak namoknięty chleb. Nie będę się jednak rozwodzić nad ich wyglądem, jedne i drugie nie są urodziwe ale smakują wybornie.

      Zapraszam do skorzystania z przepisu.

       

       

      zupa

       

       Składniki:

      • opakowanie kotletów sojowych
      • 4 ćwiartki kurczaka (udko i podudzie)
      • duża marchewka
      • pietruszka
      • kawałek selera
      • liść laurowy
      • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
      • ząbek czosnku
      • sól
      • pieprz
      • słodka papryka
      • majeranek

       

       

       Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wkładamy umyte mięso, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dodajemy obrane warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, troche soli i gotujemy około 30 minut.

      Wkładamy kotlety sojowe i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, warzywa i kotlety na durszlak. Wykładamy na deskę do krojenia aby przestygło.

      Mięso kurczaka drobno kroimy, kotlety siekamy w paseczki a warzywa w kostkę i słupki. Wkładamy z powrotem do zupy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i gotujemy jeszcze około 15-20 minut.

      Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.

       

       

       

      zupa

       

      zupa

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 10:10
  • wtorek, 04 marca 2014
    • Zupa ogórkowa

       

      Aż wstyd się przyznać, ale nie mam na blogu tak oczywistego przepisu jak zupa ogórkowa. Przepis ten jest wyjątkowy gdyż zupa ugotowana jest na przyprawach i to bez mięsa. Gotuje się ją szybko, tak aby warzywa zmiękły. Czasami zamiast śmietanki dodaję do zupy topiony serek, naszym zdaniem taka jest smaczniejsza i najważniejsze, koperek, pachnący zielony koperek to  podstawowy dodatek.

      Prawie 4 lata blogowania a ogórkowa się nie znalazła. Dziwne...naprawdę.  

       

       

      zupa

       

       

      Składniki:

       

      • 1,5 litra wody
      • 100 g serka topionego śmietankowego
      • świeży koperek

       

      • 2 liście laurowe
      • 3-4 ziarenka ziela 
      • 5 ziarenek czarnego pieprzu
      • pół łyżeczki słodkiej papryki
      • pół łyżeczki ziół prowansalskich Kamis
      • sól do smaku
      • 4 szczypty pieprzu ziołowego

       

       Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki.

      Przyprawy z wyjątkiem liścia laurowego wsypujemy do moździerza i ucieramy na proszek.

      Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy przyprawy i wkładamy warzywa. Wlewamy kiszone ogórki wraz z sokiem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

      Serek wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dolewamy gorącej zupy aby go rozpuścić.

      Gdy warzywa zmiękną wlewamy do zupy serek i mieszamy. Zagotowujemy po czym zdejmujemy z ognia.

      Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Wsypujemy świeży, posiekany koperek i podajemy z tłuczonymi ziemniakami. 

       

       

       zupa

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 marca 2014 14:01
  • środa, 26 lutego 2014
    • Rosół z kury

       

       Pamiętam czasy, kiedy to rosół był podawany tylko w niedzielę. Była to nasza tradycyjna zupa, czekało się na nią z utęsknieniem. Nigdy nie wiedzieliśmy z czym mama go poda, z kluseczkami czy z makaronem. Najbardziej lubiłam kluseczki, takie żółte i miękkie. 

      Mojej rodzinie rosół serwuję głównie z makaronem. Makaron ten jest różnego rodzaju i kształtu. Doskonały jest makaron Czaniecki.

       

       

      Składniki:

      • kura z podrobami
      • 1,5 l wody
      • marchew
      • pietruszka
      • kawałek selera
      • por
      • 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
      • liść laurowy
      • natka pietruszki suszona lub świeża
      • sól
      • pieprz

       

       zupa

       

       

      Kurę i podroby myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, solimy, wkładamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy i na małym ogniu gotujemy godzinę.

      Warzywa obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka z kurą i gotujemy jeszcze około 30 minut.

      Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy suszoną lub posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 26 lutego 2014 20:52

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa