Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Małe posiłki

  • poniedziałek, 09 czerwca 2014
    • Szybki makaron z truskawkami

       

      Pyszne truskawkowe danie z makaronem.

      Wystarczy ugotować makaron a mus truskawkowy przygotować w trakcie jego gotowania.

      Chwila pracy i smaczne, letnie danie gotowe.

      Moje dzieci je uwielbiają, ja zresztą też.

       

       

       

      Składniki:

      • opakowanie makaronu kokardki Czaniecki
      • 700 g truskawek
      • cukier puder
      • 150 ml śmietanki kremówki 

       

       

       

       

       

       Makaron gotujemy w nieosolonej owdzie. Zamiast niej wsypujemy łyżkę cukru, makaron będzie lekko słodki.

      W czasie jego gotowania, miksujemy truskawki na gładki mus. Łączymy z ubita śmietanką i doprawiamy cukrem pudrem do smaku.

      Ugotowany makaron odcedzamy. Przekładamy do salaterki. Chwilę czekamy aby trochę przestygł i zalewamy musem truskawkowym. Mieszamy i podajemy.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 czerwca 2014 12:21
  • środa, 28 maja 2014
    • Makaron z twarogiem na słodko

       

      Makaron z twarogiem nadal jest serwowany w szkolnych stołówkach. Sama nie jadłam go jako dziecko, a tym bardziej w stołówce szkolnej( nie było ich w naszej szkole) to teraz lubię go przygotowywać. 

      Warto wystudzić makaron aby był tylko lekko ciepły, gdyż twaróg może się 'zważyć'.

       

      Składniki:

      • 300 g makaronu świderki Czaniecki
      • 250 g chudego zmielonego twarogu
      • miód płynny do smaku
      • cukier puder do posypania

       

       

       

       Gotujemy makaron al dente w nieosolonej wodzie. W tym czasie mieszamy zmielony twaróg z miodem. Jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych.

      Makaron odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku do przestygnięcia. Kilka razy mieszamy go aby równomiernie stygł.

      Wykładamy makaron na półmisek i dodajemy do niego twaróg. Mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy cienką warstwą cukru pudru.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 28 maja 2014 21:20
  • poniedziałek, 03 marca 2014
  • czwartek, 02 stycznia 2014
    • Makaron z oliwą czosnkową

       

      Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż wystarczy ugotować makaron. Czosnek podsmażamy w trakcie gotowania.

      Jeżeli lubicie czosnek i jego rozgrzewający wpływ na organizm to makaron z oliwa czosnkową także Wam posmakuje.

       

       

      Składniki dla 3-4 osób:

      • 250 g makaronu łazanki Czaniecki
      • łyżka masła
      • 6 łyżek oliwy
      • 2 ząbki czosnku
      • sól do smaku
      • biały pieprz

       

       

       

       

       Nastawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować, wsypujemy trochę soli i wkładamy makaron. Gotujemy al dente.

      W tym samym czasie na patelnie wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wsypujemy drobniutko posiekany czosnek i prze chwile smażymy, pilnując aby za bardzo się nie zrumienił.

      Odcedzamy makaron. Przekładamy na patelnie i wkładamy łyżkę masła. Podgrzewamy i mieszamy jednocześnie. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

      Podajemy. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 stycznia 2014 08:13
  • wtorek, 31 grudnia 2013
    • Kiełbaski w piwie z cebulką

       

      Szybka i smaczna przekąska imprezowa, która nie może się nie udać. Wybierzmy do niej dobrą, chudą kiełbaskę a najlepiej domową-swojską. Cebulkę przyprawiamy według gustu, odrobiną soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

      Podajemy od razu po przygotowaniu. Przestudzona także dobrze smakuje. Nie czuć od niej piwem ale za to ma wyjątkowy smak.

      Pyszny jest sosik z cebulką, uwielbiam maczać w nim pieczywo.

       

      Składniki:

      • 700 g dobrej jakości cienkiej kiełbasy
      • 700 g cebuli
      • 0,5 puszki jasnego piwa
      • pieprz czarny mielony
      • sól
      • zioła prowansalskie Kamis
      • olej

       

       

       

       

       Kiełbaski kroimy w 4-5 cm kawałki. Nacinamy skórkę w poprzek, jak do grillowania.

      Na patelnie wlewamy 3-4 łyżki oleju. Rozgrzewamy i wkładamy kiełbaski. Mocno obsmażamy z każdej strony. Wsypujemy posiekaną w półplasterki cebulę. Smażymy i mieszamy aż cebulka zacznie się rumienić. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

      Mieszamy i wlewamy trochę piwa. Od razu ono odparuje, mieszamy i dolewamy piwa. Na średnim ogniu dusimy często mieszamy aż odparuje część piwa. Powstanie lekko gęsty sosik. Wszystko z patelni przekładamy na półmisek i podajemy.

       

       

       

      Na koniec życzę Wam

      udanego Sylwestra,

      szampańskiej zabawy

      i szczęśliwego

      Nowego Roku.

       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kiełbaski w piwie z cebulką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 grudnia 2013 11:39

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa