Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wypieki

  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Karpatka z kremem cytrynowym

       

      Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten który mamy za oknem.

      Tradycyjnie robię go z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości i zdecydowana nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.

      Ciasto pierwszy raz robiłam z dodatkiem oleju. Według niektórych źródeł zapobiega on przywieraniu ciasta do blachy. Piekłam wprawdzie na papierze, ale chciałam sprawdzić czy zmieni coś w strukturze ciasta. I co? Ciasta jest może bardziej delikatne-miękkie, co nie oznacza, że gorsze.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • szklanka wody
      • 125 g masła
      • szklanka mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki oleju
      • 5 jajek

      Krem:

      • 4 szklanki mleka
      • szklanka cukru
      • 4 jajka
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • budyń śmietankowy
      • sok z połowy cytryny
      • kostka masła

       

       

      Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy a gdy się zagotuje wsypujemy wszystką mąkę. Cały czas gotujemy i mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Gdy już ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmujemy z ognia. Studzimy. Do przestudzonego ciasta kolejno dodajemy jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej i miksujemy.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 170 stopni.

      Gotujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Szklankę mleka, jajka, mąkę, cukier, budyń miksujemy. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (jak tradycyjny budyń). Studzimy. Masło miksujemy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy. Na koniec miksowania wlewamy sok z połowy cytryny.

      Na jeden blat ciasta wykładamy cały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatka z kremem cytrynowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lutego 2015 00:01
  • środa, 12 listopada 2014
    • Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką

       

      Wilgotny, ciężki, wyjątkowo smaczny porządny kawałek sernika...marzyłam o nim od dłuższego czasu.

      Skusiłam się bez żadnej wyjątkowej okazji. Przeglądając książki kulinarne trafiłam na wyjątkowo zachęcający przepis w "189 przepisów siostry Marii" i po uwzględnieniu kilku zmian postanowiłam go upiec.

      Jest prosty w wykonaniu, kilka składników i koniecznie twaróg, taki na wagę , który samodzielnie zmielimy.

      Ciasto musimy dobrze schłodzić po upieczeniu.

       

       

       Składniki:

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 250 g zimnego masła
      • 5 żółtek

       

      Masa serowa:

      • 800 g twarogu
      • 70 g miękkiego masła
      • pół szklanki drobnego cukru
      • 2 jajka
      • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Piana:

      • 5 białek (pozostałość z robienia ciasta)
      • pół szklanki drobnego cukru

       

       

      Twaróg mielimy 3 razy.

      Prostokątną formę o wymiarach 23x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

      Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wkładamy pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy rękami na małe kawałki.Wlewamy rozmieszane żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części. Większą wylepiamy dno formy a mniejszą wkładamy do foliowej foremki, lekko spłaszczamy i umieszczamy w lodówce.Formę wyłożoną ciastem także odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

      Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Następnie wbijamy jajka i nie przerywając miksowania dorzucamy zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy masę.

      Białka z 5 jajek  miksujemy z cukrem na sztywną pianę.

      Wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki. Wykładamy na nie masę serowa i pokrywamy ją pianą. Wyrównujemy wierzch i posypujemy startym na tarce pozostałym ciastem.

      Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 50 minut. Studzimy w otwartym piekarniku a następnie odstawiamy do lodówki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na kruchym spodzie z pianką i kruszonką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 00:01
  • sobota, 25 października 2014
    • Szybkie ciasto z kaszą i galaretką

       

      Proste ciasto to pokusa nie jednego amatora ciast. Dobrze jest zjeść tylko z tym przygotowaniem jest już problem.

      Ciasto, które dzisiaj proponuję nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i nie musimy go piec.

      Masa z kaszy zapewne wielu osobom skojarzy się ze STEFANKĄ i nie będziecie w błędzie.

      Galaretka i owoce ożywiają ciasto  i dodadzą soczystości.

       

      Składniki:

      Spód:

      • 3 opakowania herbatników

      Masa z kaszy:

      • 1 l mleka
      • 3/4 szklanki cukru
      • szklanka kaszy manny
      • kostka masła
      • 3 łyżki kakao

      Wierzch:

      • owoce-puszka brzoskwiń Del Monte, maliny
      • galaretka pomarańczowa

       

       

      Rozpuszczamy galaretkę w 500 ml gorącej wody.

      Na dno prostokątnej blaszki o wymiarach około 20x30 cm. wykładamy herbatniki.

      Do garnka wlewamy mleko. Podgrzewamy,wsypujemy cukier i wkładamy masło.Gdy zacznie się gotować wsypujemy kaszę maną i kakao. Gotujemy aż powstanie gęsta, gładka masa. Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wygładzamy wierzch i odstawiamy do wystudzenia.

      Na ostudzoną masę układamy pokrojone brzoskwinie i maliny. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 25 października 2014 13:57
  • wtorek, 22 lipca 2014
    • Ciasto czekoladowe

       

      Mega czekoladowe ciasto z minimalną ilością czekolady według inspiracji słynnej N.Lawson. Piekła ona go jako dwa placki przełożone kremem, ale   z racji lenistwa u mnie powstał tylko jeden, ale za to przekrojony. Niby to samo ale...

      Ciasto bardzo wilgotne i ciężkie. Po zjedzeniu kawałki od razu mamy ochotę na kolejny. Idealne na tort urodzinowy czy przyjęcie rodzinne lub tak z braku okazji. 

      Robiłam je już dwa razy i dodam tylko, że trzeba porządnie wystudzić ciasto, gdyż krem może się minimalnie rozpuścić, tak jak widzicie na zdjęciu. Niecierpliwa jestem..ups

       

       

       Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki pszennej tortowej
      • 250 g drobnego cukru
      • 100 g cukru trzcinowego
      • 50 g kakao
      • 0,5 łyżeczki soli
      • łyżeczka sody
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      • 3 jajka
      • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
      • łyżka ekstraktu waniliowego

       

      • 175 g rozpuszczonego masła
      • 125 ml oleju roślinnego
      • 300 ml zimnej wody

       

       Krem:

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 250 g miękkiego masła
      • 275 g cukru pudru
      • łyżka ekstraktu waniliowego

       

       

       

       

       

       

       Dużą tortownicę, o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

      Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. 

      Jajka miksujemy prze chwilę z kwaśną śmietaną i ekstraktem z wanilii.

      Rozpuszczone masło dokładnie mieszamy z olejem. Dolewamy zimną wodę i mieszamy. 

      Do miski z suchymi składnikami wlewamy rozpuszczone masło z olejem i wodą. Miksujemy i wlewamy mieszankę jajek ze śmietaną i ekstraktem waniliowy. Chwilę miksujemy aby składniki się połączyły. Wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-55 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest gotowe.

      Studzimy w formie przez 15 minut po czym wyjmujemy. Gdy całkowicie przestygnie przygotowujemy krem.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy aż stanie się jasne i kremowe. Przesiewamy do niego cukier puder i ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji.

      Wlewamy ekstrakt z wanilii i czekoladę. Ucieramy aż masa będzie gładka. 

      Ciasto kroimy na dwa blaty. Smarujemy jeden blat i przykrywamy drugim. Wierzch i boki pokrywamy kremem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby krem lekko zastygł i ciasto nabrało spójności. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 lipca 2014 14:02
  • piątek, 18 lipca 2014
    • Kruche ze śliwkami

       

      Skoro już znamy dobry przepis na kruche ciasto, to nie pozostaje nic innego jak upiec placek z sezonowymi owocami.

      Śliwki węgierki, teraz one królują. Wybierzmy kilogram dojrzałych owoców wówczas pestki ładnie odstaną od miąższu i będzie on miękki i  słodziutki.

       

       

      Składniki:

      Pianka:

      • białka 6 jajek
      • szklanka cukru
      • rodzinne-duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
      • 3 łyżki oleju

       

       

       

       

       Zagniatamy ciasto i 3/4 ciasta wykładamy na dno i do połowy wysokości boków formy wysmarowanej i obsypanej tartą bułką. Pozostałe ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki. Na spód dość ciasno, układamy połówki śliwek, skórka do dołu. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 190 stopni pieczemy około 25 minut.

      W tym czasie miksujemy białka na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Na koniec wsypujemy przesiany budyń i wlewamy olej. Chwilę jeszcze miksujemy na małych obrotach żeby składniki się połączyły.

      Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto i wykładamy na nie pianę. Rozprowadzamy po całej powierzchni, równą warstwą. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe kruche ciasto.

      Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien ładnie się zarumienić.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 10:43

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa