Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Przetwory

  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Buraczki z papryką na zimę

       

      Buraczki na zimę to niezastąpiony element nie jednej spiżarni. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo, jedne bardziej słodkie inne kwaśne. Podobnie z cebula i papryką, jedni je dodają a inni nie. Buraczki te idealnie pasują do dań na ciepło , jak i mięs na zimno. Możemy też podawać jako sałatkę na stół.

      Jeżeli zostanie nam zalewy, możemy ją wykorzystać do przyprawienia barszczu.

       

       Składniki:

      3 kg ugotowanych i obranych buraczków

      4 duże czerwone papryki

      4 duże cebule

      Zalewa:

      szklanka octu 10%

      szklanka wody

      250 g cukru

      łyżka soli

       

       

       

       

      Papryki przekrawamy na pół.Wybieramy gniazda nasienne. Kroimy w paski. Cebule obieramy i drobno siekamy. Buraki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.

      Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy. Wsypujemy cebule i smażymy aż zmięknie. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze około 3 minut. Gorące warzywa przekładamy do buraczków. Mieszamy i zalewamy ciepłą zalewą. Mieszamy i napełniamy sałatką wyparzone słoiczki.

      Słoiki pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą-na wysokość 3/4 słoika. gotujemy około 20 minut.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 10:45
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • Suszone pomidory

       

      Pyszne, słodko-kwaśne pomidory to zwieńczenie lata.

      Doskonała przekąska sama w sobie, dodatek do spaghetti, jajecznicy czy jako nadzienie do mięs. 

      Warto przygotować kilka słoiczków by cieszyły nasze podniebienie swoim wyjątkowym smakiem.

       

      *Przepis pochodzi z książki "Smak imprezy" O.Smile

       

      Składniki:

      • 5 kg pomidorów lima
      • 4 łyżki soli
      • łyżka suszonego czosnku
      •  łyżka octu winnego
      • suszona bazylia
      • suszone oregano
      • 1 litr oleju

       

       

       

       

        

      Pomidory kroimy wzdłuż na połówki. Wydrążamy łyżeczką miąższ z pestkami. Każdą połówkę solimy

      Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej, dość ciasno połówki pomidorów, skórką do dołu. 

      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 70 stopni i suszymy przy uchylonych drzwiczkach około 5-6 godzin.

      Ususzone pomidory nie powinny być sztywne. Przekładamy je do salaterki. Skrapiamy octem, posypujemy suszonym czosnkiem, odrobiną suszonego oregano i bazylią. Delikatnie mieszamy. 

      Do małych słoiczków wkładamy pomidory, mniej więcej na 3/4 jego wysokości.

      Bardzo mocno podgrzewamy olej, powinien niemal się zagotować. Ostrożnie zalewamy nim pomidory. Od razu zakręcamy słoiczki i ustawiamy do góry dnem.

      Nie ma potrzeby wekowania. 

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 08:56
  • poniedziałek, 21 lipca 2014
    • Szejk wiśniowy

       

      Gęsty, aromatyczny i mega smaczny koktajl o owocowym smaku .

      Zimne lody doskonale go uzupełniają a jednocześnie orzeźwiając nas w te  upalne dni.

      Dodatkowo jest bardzo sycący, ciężko wypić dwie szklanki, dlatego warto przemyśleć proporcję dla własnej rodziny.

       

       Składniki:

      • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
      • 250 g truskawek
      • 2 bardzo dojrzałe banany
      • 1 l zimnego mleka
      • 1 litr lodów waniliowych
      • miód do smaku ewentualnie cukier puder

       

       

       

       

       Owoce wkładamy do wysokiego naczynia i przy pomocy blendera miksujemy na gładki owocowy mus.

      Wlewamy mleko i mieszamy, próbujemy czy jest wystarczająco słodkie.

      Dodajemy lody i chwilę miksujemy na małych obrotach aby dokładnie się wymieszały z pozostałymi składnikami.

      Od razu podajemy.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 lipca 2014 21:58
  • sobota, 12 lipca 2014
    • Syrop z 200 wiśni i 100 liści

       

      Przepis znany i szeroko stosowany. Niektórzy zmieniają proporcje cukru, wiśni lub liści. Ja też tak zrobiłam aby w końcu uzyskać idealny smak i konsystencję syropu, nie kompotu.

      Syrop idealny do rozcieńczania wodą, jest gęsty i dość słodki. Aby był bardziej klarowny możemy go przefiltrować. 

       

       

       Składniki:

      • 200 wiśni
      • 100 liści z wiśni
      • 1 kg cukru
      • 3,5-4 szklanki wody
      • 1,5-2 łyżeczki kwasku cytrynowego

       

       

       

       

       

       Liście z wiśni i wiśnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.

      Wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 3-5 minut na małym ogniu.

      W trakcie gotowania tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy wiśnie aby puściły jak najwięcej soku. Doprawiamy kwaskiem cytrynowym.  

      Odcedzamy sok i nalewamy do buteleczek. 

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      sobota, 12 lipca 2014 19:53
  • środa, 14 maja 2014
    • Miodek na trawienie

       

       Pospolity chwast zwany mniszkiem lekarskim doskonale nadaje się do wykorzystania w naszej kuchni. Zrywając jego kwiaty i komponując z kilkoma innymi składnikami z powodzeniem możemy przygotować domowy miodek o konsystencji gęstego syropu, który możemy rozcieńczać w wodzie lub podawać z herbatą w zimne dni.

       Przepis z książki H.Szymanderskiej 'Z łąki na talerz'.

       

       

      Składniki:

      • 300 g kwiatów mniszka lekarskiego
      • cytryna
      • pomarańcza
      • 1 goździk
      • 1 kg cukru
      • 1 l wody

       

       

       

       

       

       Świeżo zerwane kwiaty układamy na gazecie aby robaczki, które ewentualnie nadaj w nich przebywają, spokojnie się z nich wydostały. 

      Kwiaty przekładamy do słoja, dodajemy goździk i zalewamy wrzącą wodą. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie przelewamy zawartość słoja prze gazę a kwiaty odciskamy i wyrzucamy.

      Cytrynę i pomarańczę obieramy ze skórki a miąższ drobno kroimy i usuwamy pestki. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Wlewamy wywar z kwiatów i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż syrop zgęstnieje. Często mieszamy.

      Gotowy syrop nalewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. 

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 11:37

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa