Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Dodatki do pieczywa

  • czwartek, 14 listopada 2013
  • środa, 11 września 2013
  • piątek, 24 maja 2013
  • wtorek, 16 kwietnia 2013
    • Domowy pasztet drobiowy bez pieczenia

       

      Miałam wielką ochotę na pasztet. Ale nie ten ze sklepu z zawartością nie wiem już czego, a tym bardziej tego co trzeba w niewielkiej ilości.

      Postanowiłam więc upiec trochę więcej mięsa z kurczaka a to co zostanie przeznaczyć na pasztet. Wątróbkę bez problemu kupiłam i takim sposobem powstały dwie salaterki pasztetu. Jest on fantastyczny, cudownie pachnie i łatwo się rozsmarowuje na pieczywie a z korniszonem to już niebo w gębie.

      Do przygotowywania pasztetu użyłam rozdrabniacza, ale jeśli nie posiadacie tego urządzenia można zmielić i w maszynce do mięsa. Później tylko solidnie wymieszać i gotowe.

      Świeży pasztet, jeszcze ciepły na świeżym pieczywie...hmmmm  pyszny.

       

       

      Składniki:

      • 650 g wątróbki drobiowej
      • 300 g pieczonej piersi z kurczaka lub innego mięsa drobiowego
      • duża cebula
      • 150 g stopionego masła
      • sól 
      • pieprz czarny mielony
      • gałka muszkatołowa 
      • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
      • olej do smażenia

       

       

       

      Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie. Oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju smażymy wątróbkę przez około 5 minut na średnim ogniu. Wsypujemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się lekko przyrumieni. Posypujemy solą i pierzem i mieszamy. Zalewamy całość szklanką gorącej wody i dusimy, na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, mieszamy. 

      Przekładamy wątróbkę z patelni wraz z sosem do rozdrabniacza. Wkładamy drobniutko pokrojoną pierś z kurczaka. Uruchamiamy rozdrabniacz i w trakcie pracy dolewamy stopione masło (ale nie wszystkie, zostawiamy do wylania na wierzch) aby uzyskać pożądaną konsystencję, trudniejszy lub łatwiejszy do smarowania. Gdy już pasztet będzie gładki, wyłączamy urządzenie i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

      Nakładamy do salaterek i wierzch zalewamy cienką warstwą stopionego masła. Wstawiamy do lodówki aby masło na wierzchu zastygło. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 kwietnia 2013 14:51
  • piątek, 22 marca 2013
    • Gotowana szynka 2 x 6 minut

       

      Już w zeszłym roku zaciekawił mnie przepis na takie przygotowanie mięsa. Coś jednak zawsze zniechęcało mnie, może za dużo miałam obaw czy się uda a może szkoda mi było zmarnować mięsko. Przełamałam się jednak i jest ...soczysty i miękki kawałek dobrze przyprawionego mięsa, które gotowało się zaledwie dwa razy po 6 minut.  

       

      Żródłem inspiracji był przepis z  bloga straga.pl

       

      Składniki:

      • 1,500 g szynki
      • 3 litry zimnej wody
      • 6 łyżek soli kamiennej
      • 2 liście laurowe
      • 3 ziarenka ziela angielskie
      • 3 ząbki czosnku
      • 3 łyżki majonezu

      Przyprawy:

      • słodka czerwona papryka mielona
      • ostra papryka mielona
      • świeżo mielony czarny pieprz Kamis
      • suszony majeranek

       

       

      Mięso obsypujemy przyprawami, które wklepujemy. Pozostawiamy tak na 30-60 minut.

       Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, wsypujemy sól i dodajemy majonez. Mieszamy.

      Czosnek drobniutko siekamy i przekładamy do garnka.

      Wkładamy szynkę do wody i zagotowujemy. Gotujemy 6 minut od momentu zawrzenia wody. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy aby mięso studziło się w wodzie przez 6 godzin.

       Po tym czasie ponownie stawiamy garnek na ogień, zagotowujemy i gotujemy 6 minut. Zestawiamy z ognia i po 6 godzinach wyjmujemy szynkę z wody. Smacznego.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gotowana szynka 2 x 6 minut”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      piątek, 22 marca 2013 08:06

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa