Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wigilia i Boże Narodzenie

  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Zasmażane pierogi



      Pyszne, lekkie i delikatne ciasto.
      Lekko podsmażone, nawet chrupiące.
      Mnóstwo farszu czyni pierogi daniem obiadowym.
      Podsmażona cebulka dodaje pysznych kalorii.

       

      Składniki:

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
      • 3 szczypty soli
      • czubate1,5 łyżki miękkiego masła

      farsz z kapusty i grzybów

      • olej
      • sól
      • 2 średnie cebule

       

      Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Wsypujemy sól i wkładamy masło. Powoli dolewamy wodę i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy ciasto zrobi się już gęste, wówczas rękoma zagniatamy. Wyjmujemy ciasto z miski i na stolnicy (podsypanej mąką) zagniatamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste (jeżeli jest zbyt suche, twarde, dolewamy jeszcze trochę wody). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut aby odpoczęło.

       Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta, resztę trzymamy pod ściereczką. Stolnicę obsypujemy cienką warstwą mąki. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na każdy nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy pierożki na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy około 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
      W trakcie gotowania pierożków wlewamy na patelnię olej i wsypujemy obraną i grubo posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu, posypujemy sola do smaku a gdy pierożki będą ugotowane przekładamy je na patelnię i obsmażamy z obu stron. Mieszamy razem z cebulką aby ta je oblepiła i równo się smażyła. Podajemy na ciepło od razu z patelni wkładamy na talerze.





       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 09:25
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Śledź po kaszubsku z rodzynkami

       

      Śledzik należy do typowych potraw wigilijnych aczkolwiek doskonale pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy, zwłaszcza jako przekąska. 

      Wkrótce sylwester także polecam przygotowanie śledzi z lekko słodkim sosie z rodzynkami

       

       

      Składniki:

      • 3 płaty śledziowe marynowane (matjasy)
      • 2 cebule
      • garść rodzynek
      • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1-2 łyżki miodu
      • łyżka białego octu winnego  
      • sól
      • pieprz
      • liść laurowy Kamis
      • 0,5 szklanki oleju

       

       

       

       

       Na patelnię wlewamy trochę oleju. Podgrzewamy i wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż zacznie się lekko rumienić i wkładamy liść laurowy. Podlewamy odrobiną oleju i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wsypujemy rodzynki. Wlewamy resztę oleju i ocet. Podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy to składniki się połączą.

      Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. Studzimy.

      Filety obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki. Na półmisek wykładamy połowę sosu. Na niego warstwę śledzi i przykrywamy resztą sosu. Wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach śledź jest gotowy do spożycia.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 12:10
  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Roladki z łososia z serem feta i szpiankiem duszonym na oleju rzepakowym

       

      Dzisiaj kolejna propozycja na niebanalną przystawkę z ryby, która z pewnością posmakuje gościom. Idealnie pasuje na święta, gdyż jej głównym składnikiem jest ryba i tego się trzymajmy :)

      Olej rzepakowy, jest doskonałym źródłem kwasów omega -3 i dlatego go stosuję gdyż pomaga mojemu organizmowi utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Jest to także bogate źródło steroli roślinnych.

      Na dodatek zawiera składniki korzystnie wpływające na naszą urodę. Bogaty jest w prowitaminę A ( beta-karoten), witaminę K i  charakteryzuje się wysokim poziomem witaminy E, zwanej też witamina młodości.

       

       

       

      Składniki:

      • 200 g  wędzonego łososia w plastrach
      • 200 g sera feta
      • pół łyżeczki chrzanu
      • garść liści szpinaku
      • biały pieprz mielony Kamis
      • ząbek czosnku
      • jajka na twardo
      • olej rzepakowy

       

       

       

       

       

       

      Plastry łososia układamy na rozłożonej folii spożywczej. Staramy się aby nachodziły na siebie co ułatwi zwijanie. 

      Szpinak płuczemy i rozrywamy na małe kawałki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wsypujemy liście szpinaku. Dusimy aż liście stracą jędrność. Przyprawiamy odrobiną białego pieprzu. Studzimy.

      Ser feta i chrzan wkładamy do wysokiego pojemnika i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. 

      Na ułożone plastry łososia wykładamy uduszony szpinak. Rozprowadzamy po całości, równą warstwą. Na niego wykładamy zmiksowany ser feta i rozsmarowujemy. Pomagając sobie folią, ścisło zwijamy roladę a końce podwijamy pod spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy pokrojone w plastry i ułożone na kawałkach ugotowanego na twardo jajka. Na półmisek dodatkowo układamy połówki cytryn. 

       

       

       

       

       

       

       

       

       Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia, szczęścia i spełnienia najskrytszych marzeń. Niech te świata będą czasem odpoczynku, harmonii i spokoju. 

      Dziękuje za to, że mnie odwiedzacie tutaj i zapraszam częściej.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 grudnia 2013 13:25
  • środa, 18 grudnia 2013
    • Łososiowe zawijaski z pastą z pesto na oleju rzepakowym

       

      Pyszne roladki, które pięknie się prezentują a przede wszystkim doskonale smakują. Uwielbiam pesto i jego zdecydowany aromat i smak. Dzięki niemu nie musimy już przyprawiać twarogu. 

      Pesto przygotowałam na bazie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego odgrywa on znaczna role w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dieta bogata w  produkty o niskiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych spełnia wymogi prozdrowotne i pozwala na lepsze wchłanianie przez nasz organizm, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

       

       

      Składniki:

      • 200 g łososia norweskiego w plastrach
      • 150 g chudego twarogu 

       

      Pesto:

      • pęczek listków bazylii
      • 2 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika
      • ząbek czosnku
      • grubo ziarnista sól
      • biały pieprz mielony
      • olej rzepakowy

       

       

       

       

       

       

      Rozpoczynamy od przygotowania pesto. Na suchej patelni prze chwilę prażymy nasiona słonecznika. Do wysokiego pojemnika wkładamy liście bazylii i wsypujemy pestki. Wrzucamy obrany ząbek czosnku. Rozdrabniamy przy pomocy blendera po czym powoli dolewamy olej rzepakowy w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypujemy sól do smaku i pieprz, chwilę jeszcze blendujemy i próbujemy.

      Plastry łososia układamy na folii spożywczej. Tak aby nachodziły na siebie. Smarujemy cienką warstwą pesto i na wierzch wykładamy grubszą warstwę serka. Delikatnie ale dość ścisło zwijamy. Końce folii podkładamy pod spód. Tak powstałą roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzoną wyjmujemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 18 grudnia 2013 18:24
  • środa, 11 grudnia 2013
    • Chrupiące ciasteczka

       

      Pyszne, chrupiące ciasteczka jak cieniutkie wafelki. Wykonanie jest dziecinnie proste, gdyż wystarczy wyciąć je z gotowych placków-tortilli i posmarować olejem.

      Oczywiście jeśli mamy ochotę tortille możemy przygotować sami. Po upieczeniu obficie obsypałam cukrem pudrem, znikały w oka mgnieniu w brzuszkach łakomczuszkach.

      Inspirowałam się  tym przepisem  .

       

       

       

       

       Składniki:

      • tortille
      • olej
      • cukier puder do posypania

       

       

       

       

      Tortille rozpakowujemy i wykładamy pojedynczo na deskę. Przy pomocy foremek do ciastek wycinamy dowolne kształty. Przy pomocy pędzelka smarujemy z obu stron cienką warstwą oleju. Układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

      Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy aż lekko zbrązowieją.

      Po wyjęciu z piekarnika obficie posypujemy cukrem pudrem. 

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      środa, 11 grudnia 2013 20:08

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa