Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Wielkanoc

  • wtorek, 31 marca 2015
    • Jajka w ostrym sosie

       

      Propozycja przystawki czy tez dodatku do pieczonych mięs lub dobrej jakości wędlin.

      Ostry sos, którego intensywność możemy elastycznie dostosować do własnego gustu. Proponuję nie dodawać od razu wszystkiej musztardy. Łatwiej wówczas nad nim zapanujemy.

       

      Składniki:

      • 4 jajka na twardo
      • szklanka majonezu
      • łyżka płynnego miodu
      • łyżeczka musztardy francuskiej Develey

       

       

       

      Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy razem majonez, miód i musztardę.

      Obrane jajka kroimy wzdłuż na pół. Układamy na talerzach żółtkiem do góry. Na wierzch wykładamy po porcji sosu.

      Podajemy.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 marca 2015 21:35
  • poniedziałek, 28 kwietnia 2014
    • Babka łaciata z cytrynową polewą

       

      Najprostsza babka na świecie. Niby nic szczególnego ale... jeśli udekorujemy ją polewą i posypiemy orzechami to zyska nowy wymiar i ciekawy smak. Dodatkowo sok z cytryny cudownie pachnie i jest dominujący w tym zestawieniu.

      Pamiętajcie, że wszystkie produkty do ciasta na babkę muszą mieć temperaturę pokojową...warto wyjąć produkty wcześniej.

       

       

      Składniki:

      • 200 g masła
      • 5 jajek
      • szklanka drobnego cukru
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • aromat pomarańczowy
      • czubata łyżka kakao

       

      Lukier

      • 300 g cukru pudru
      • łyżka wody
      • sok z 1 cytryny
      • szklanka tartych orzechów laskowych

       

       

       

       

       Do  małego rondelka wkładamy pokrojone w kawałki masło. Na małym ogniu podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Zdejmujemy z ognia i kołysząc garnkiem pozwalamy aby wszystkie masło się rozpuściło. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.

      Mąkę mieszamy wraz  proszkiem do pieczenia i przesiewamy.

      Jajka wraz  cukrem ubijamy na gęsta , jasną masę. Powoli nie przerywając miksowania wlewamy lekko ciepłe masło. Miksujemy. Wsypujemy małymi porcjami mąkę z proszkiem, wlewamy kilka kropli aromatu i mieszamy.

      Formę z kominkiem do babki, wysmarowujemy masłem i obsypujemy tarta bułką. Wylewamy do niej połowę ciasta. Do pozostałej części wsypujemy przesiane kakao i mieszamy. Przy pomocy dużej łyżki nakładamy je na jasne ciasto, łyżka przy łyżce.

      Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Warto sprawdzić stopień upieczenia ciasta, drewnianym patyczkiem, zanim je wyjmiemy.

       Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gęstego, gładkiego lukru. Polewamy nim całe ciasto. Na koniec obsypujemy tartymi orzechami.

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka łaciata z cytrynową polewą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 kwietnia 2014 11:13
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014
    • Biała kiełbasa ze smażoną cebulką

       

      Proste potrawy to mają do siebie, że nie sposób ich zepsuć. Możemy je także wzbogacać mały dodatkami tak aby za każdym razem smakowały inaczej.

      Przepis na tę kiełbasę znalazłam w książce O.Smile, pt. "Biesiada"...zmieniłam w nim przyprawienie i od siebie dodałam trochę wina dla charakteru i aromatu.

      Pachnie cudownie na patelni jak i na talerzu.

       

       Składniki:

      • 700 g białej kiełbaski
      • 4-5 cebul
      • smalec
      • 100 ml białego półsłodkiego wina
      • biały pieprz mielony
      • zioła prowansalskie 

       

       

       

       

       

       Na patelnię wkładamy łyżkę smalcu. Roztapiamy i wkładamy kiełbaski. Chwile obsmażamy i zalewamy zimną woda na wysokość około 1 cm od dna patelni. Podgrzewamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje.

      Dokładamy 2 czubate łyżki smalcu a gdy się rozpuści, dodajemy posiekana w piórka lub pół krążki cebule. Smażymy do momentu zrumienienia się cebuli.

      Wlewamy wino i wsypujemy pieprz oraz zioła prowansalskie. Dusimy cały czas mieszając aż wino odparuje. Podajemy na gorąco.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 kwietnia 2014 12:41
  • czwartek, 03 kwietnia 2014
    • Klops wieprzowy z jajkiem

       

       Popularną potrawa przyrządzaną z mielonego mięsa wieprzowego są kotlety. Klops, który dzisiaj prezentuję, jest takim jednym dużym kotletem z piekarnika. Przygotowałam go z jajkiem ugotowanym na twardo, jednak można wykorzystać i inny farsz: pieczarkowy, szpinakowy lub z kaszy.

       

      Składniki:

      • 700 g mielonej wieprzowiny
      • jajko
      • podsmażona na maśle, posiekana ceula
      • namoczona w mleku i odciśnięta czerstwa bułka
      • sól
      • pieprz
      • suszone oregano


      • 4-5 ugotowanych na twardo jajek
      • mąka

       

       

       

       

       Do miski wkładamy mielone mięso.Dodajemy podsmażona cebulkę, odciśniętą z mleka bułkę, przyprawy i wbijamy jajko.Mieszamy aby składniki utworzyły jednolita masę. 

      Połowę masy wykładamy na blat .Formujemy z  niego prostokąt o długości foremki w której będziemy piekli klops. Ukłądamy po środku w jednym rządku ugotowane, obrane jajka. Przykrywamy je drugą połową masy. Lekko dociskamy i zlepiamy klops. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

      Po tym czasie odwijamy klops z folii, obtaczamy w mące i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem foremce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 kwietnia 2014 13:06

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa