Moje kuchcikowo

Smak życia i chwila wytchnienia przy dobrej lekturze

Desery

  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Galaretki w pomarańczy

       

      Dla wielu osób nie jest to zapewne nowość.

      Galaretki w skórkach pomarańczy i posypce cukrowej.

      Banalny i prosty deser przygotowany z myślą o dzieciach lub rozpieszczeniem naszej drugiej połówki. 

       

       

       Składniki:

      • 4 duże pomarańcze
      • opakowanie galaretki
      • posypka cukrowa

       

       

      Image and video hosting by TinyPic

       

       Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

      Pomarańcze ustawiamy na desce do krojenia, ogonkiem, miejscem oderwania z krzaczka, do góry i przekrawamy na pół. Wyciskamy sok z połówek owocu i delikatnie wybieramy miąższ. Skórki ustawiamy na głębokim talerzu, tak aby stabilnie stały i się nie przewracały. Do każdej połówki nalewamy galaretkę prawie po sam brzeg. Delikatnie przenosimy do lodówki.

      Po zastygnięciu każdą połówkę kroimy w kawałki, 2 lub 4 części....

      Na mały płaski talerzyk wsypujemy posypkę cukrową.

      Podajemy.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 20:56
  • poniedziałek, 03 marca 2014
    • Deser z galaretki i bitej śmietany

       

      Bardzo prosty deser. Nasze pociechy z minimalną pomocą  będą mogły same go przygotować, dowolnie przekładając warstwy w pucharkach.

      Nie tylko dzieci uwielbiają galaretki. Sama podjadam, gdy ta jeszcze nie zastygnie, pod byle pretekstem.

       

       

      deser

       

       Składniki na 4 porcje:

      • opakowanie galaretki morelowej
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 4 bezy, użyłam kakaowych
      • 4 kruche ciasteczka

       

      Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody.  Studzimy i odstawiamy do lodówki aby stężała.

      Śmietankę ubijamy na sztywna masę. Możemy osłodzić ja cukrem pudrem do smaku.

      Na dno pucharków, kieliszków wykładamy porcję galaretki. Na nią trochę ubitej śmietanki i kawałki pokruszonej bezy. Przykrywamy bita śmietanką i wciskamy w nią ciasteczko. Podajemy od razu po przygotowaniu.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 marca 2014 12:50
  • poniedziałek, 27 stycznia 2014
    • Orzechowe kulki

       

      Kulki Raffaello, były naprawdę smaczne.

      Mój mąż nie lubi wiórków kokosowych, uwielbia za to orzechy. Zrobiłam więc specjalnie dla niego kulki z orzechami.

      Mimo iż jest to niemal taki sam przepis jak na Raffaello, to orzechy zupełnie zmieniły ich smak i strukturę. 

      Udało mi się kupić gotowe, obrane już orzechy laskowe. Pozwoliło to zaoszczędzić czasu i wysiłku przy ich obieraniu. 

       

      Składniki:

      • 200 g białej czekolady
      • 100 g masła
      • 50 g cukru pudru
      • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
      • 1,5 szklanki siekanych orzechów bez skórki ( pół szklanki włoskich i szklanka laskowych)
      • 20 orzechów laskowych bez skórki
      • siekane orzechy do obtoczenia kulek

       

       

       

       

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. połamana na kawałki umieszczamy w małej miseczce, którą ustawiamy w naczyniu z gorącą wodę. Mieszamy aż czekolada nabierze gładkiej, płynnej konsystencji.

      W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwa wanilią. Gdy masa zrobi się puszysta, wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Cały czas miksujemy. Wsypujemy siekane orzechy i mieszamy łyżką. Schładzamy masę w lodówce. W tym czasie kilka razy mieszamy. Gdy zauważymy, że jest odpowiednia do formowania, wyjmujemy pojemnik z masą. 

      Łyżeczką nabieramy porcję masy w środku umieszczamy orzech i formujemy zgrabną kulkę. Od razu obtaczamy w siekanych orzechach, obracając kilkukrotnie dość mocno, przyciskamy, aby czym więcej orzechów wbił się w powierzchnię.

      Przygotowane kulki układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki.

      Smacznego

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 stycznia 2014 17:50
  • niedziela, 26 stycznia 2014
    • Raffaello, kulki domowe

       

       

      Jeżeli tak jak ja jesteście wielbicielami kokosowych kulek rafaello, to zapraszam do samodzielnego ich wykonania. Przepis nie jest skomplikowany i potrzebujemy zaledwie kilku składników.

      Do przygotowywania a zwłaszcza lepienia możemy zaangażować nasze dzieci.

      Na TYM blogu znalazłam prosty przepis.

       

       

      Składniki na 20 kulek:

      • 200 g białej czekolady
      • 100 g miękkiego masła
      • 50 g cukru pudru
      • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
      • 20 obranych ze skórki migdałów
      • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

       

       

       

       Przed przygotowywaniem wsypujemy migdały do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy. Po około 20 minutach skórka na nich się pomarszczy. Odlewamy je i i obieramy ze skórki przy pomocy małego nożyka. Układamy na papierowym ręczniku. 

      Do miseczki wkładamy połamaną w małe kawałki czekoladę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Ustawiamy miseczkę tuż nad gotującą się wodę, może tez dotykać jej powierzchni (pływać po niej) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Cały czas mieszamy. 

      Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksujemy.Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Tak powstałą masę odstawiamy do lodówki. W trakcie schładzania mieszamy i sprawdzamy czy masa zaczyna sztywnieć. Gdy zauważymy, że już nadaje się do formowania, wyjmujemy z lodówki. Łyżeczką nabieramy masę, w środek wkładamy jeden migdał i staramy się uformować jednakowej wielkości kulki.

      Od razu po uformowaniu, obtaczamy w wiórkach kokosowych. Lekko dociskamy wiórki. 

      Układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Raffaello, kulki domowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 stycznia 2014 13:02
  • piątek, 27 grudnia 2013
    • Tiramisu domowe

       

      Przepyszny deser o znanej na całym  świecie nazwie. Mnóstwo jest przepisów na tiramisu, różne są w nim modyfikacje, wynikające z dostosowania do upodobań rodziny.

      To jest moje pierwsze tiramisu i dałam do niego nie dużo cukru. Nie chciałam aby słodycz odgrywała w nim główną rolę.  

       

       

       Składniki:

      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru pudru do smaku, można więcej lub mniej
      • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
      • 300 ml śmietanki 30 %
      • opakowanie 250 g serka mascarpone
      • biszkopty, użyłam okrągłych
      • 300 ml zaparzonej, zimnej, gorzkiej kawy rozpuszczalnej
      • kakao

       

       

       

       

       Oddzielamy żółtka od białek.

      Przygotowujemy 3 naczynia.

      Do 1 wlewamy śmietankę i miksujemy do momentu kiedy nabierze sztywnej konsystencji.

      Do 2 wkładamy żółtka serek mascarpone i wsypujemy cukier puder i cukier z wanilią. Miksujemy aż składniki się połączą.

      Do 3 wlewamy białka i miksujemy na sztywną pianę.

      Delikatnie łączymy zawartość trzech naczyń.

      Na dno salaterki wykładamy trochą masy. Przykrywamy ją warstwą namoczonych w kawie biszkoptów. Pokrywamy je 1/3 masy i ponownie układamy namoczone biszkopty. Na nie wykładamy porcję masy i znów nasączone biszkopty i na wierzch resztę masy.

      Wstawiamy do lodówki.

      Przed podaniem posypujemy cienką warstwą kakao lub/i posypujemy startą czekoladą. 

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu domowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sylka_rafcio
      Czas publikacji:
      piątek, 27 grudnia 2013 18:28

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl myTaste.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >

Opcje Bloxa